Kinnbeinsbrudd, eller zygomafraktur, er et brudd som omfatter kinnbeinet (os zygomaticum) eller kinnbuen (arcus zygomaticus). Det er en ganske vanlig ansiktsskade og kan skyldes vold, trafikkulykker, idrett og andre situasjoner der ansiktet utsettes for slag eller brå belastning. Et brudd i selve kinnbenet vil normalt også omfatte orbita.

Diagnostikk

Ved brudd der kinnbeinet er havnet ut av posisjon kan kinnknuten være avflatet slik at skaden gir en synlig forandring i ansiktet. I slike tilfeller vil bruddflatene ofte kunne palperes. I noen tilfeller kan kinnbeinsbrudd føre til funksjonsproblemer, som for eksempel at øyets bevegelighet innskrenkes, eller det kan gi nedsatt gapeevne. Det siste er gjerne en naturlig konsekvens av smerte og hevelse, men kan også skyldes at kinnbuen, dersom denne er frakturert, presser mot tyggemuskulaturen (m. temporalis). En CT-undersøkelse vil gi sikker diagnose.

Behandling

Ved feilstilling bør kinnbeinsbrudd reponeres og ved behov fikseres med plater og skruer. Dette skjer normalt i narkose. Et kinnbeinsbrudd som ikke har ført til funksjonsnedsettelse trenger ikke nødvendigvis kirurgisk behandling, men selv om bruddet gror fint, vil resultatet kunne være kosmetisk skjemmende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg