GTA IV-logo
GTA IV-logo
Av .

Grand Theft Auto, også kjent under forkortelsen GTA, er en dataspillserie som hovedsakelig produseres av spillutvikler Rockstar North, og som utgis av Rockstar Games. Spillserien har ved flere anledninger vakt oppsikt utenfor tradisjonelle spillmiljøer, ofte fra foreldregrupper som har reagert på spillenes voldelige innhold.

Faktaboks

Også kjent som

GTA

De fleste Grand Theft Auto-spillene foregår i en fiktiv, amerikansk storby, og preges av at spilleren har stor frihet til å utforske denne. Både byen og menneskene i den er ofte sterkt karikerte. Spilleren inntar som regel rollen som en kriminell person i denne byen.

I tillegg til å være en kommersiell suksess har GTA-serien også blitt svært godt mottatt av kritikere.

Historikk

Det første Grand Theft Auto-spillet ble gitt ut til PC og PlayStation i 1997, av spillstudioet som da het DMA Design. Siden den gang har serien vokst voldsomt i popularitet, og i dag anses den for å være en av de aller største merkevarene i underholdningsbransjen. Det femte spillet i hovedserien, som ble gitt ut i 2013, er ifølge én beregning tidenes mest innbringende underholdningsprodukt.

I senere år har online-komponenten til det femte GTA-spillet blitt spesielt populær blant spillere.

Kontroverser

Grand Theft Auto har ved flere anledninger skapt kontroverser grunnet det enkelte mener er overdrevent voldelig, seksuelt, diskriminerende og amoralsk innhold. Forsvarere av spillserien hevder imidlertid at dette innholdet er ment satirisk.

Hovedspill i Grand Theft Auto-serien

  • 1997: Grand Theft Auto
  • 2000: Grand Theft Auto 2
  • 2001: Grand Theft Auto III
  • 2002: Grand Theft Auto: Vice City
  • 2004: Grand Theft Auto: San Andreas
  • 2008: Grand Theft Auto IV
  • 2013: Grand Theft Auto V

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg