Grand Theft Auto, også kjent under forkortelsen GTA, er en serie sandkassespill. Spillene i serien er hovedsakelig produsert av spillutvikler Rockstar North og utgitt av Rockstar Games.

De fleste Grand Theft Auto-spillene foregår i en fiktiv, amerikansk storby, og preges av at spilleren har stor frihet til å utforske denne. Både byen og menneskene i den er ofte sterkt karikerte. Spilleren inntar som regel rollen som en kriminell person i denne byen.

Spillserien har ved flere anledninger vakt oppsikt utenfor tradisjonelle spillmiljøer, ofte fra foreldregrupper som har reagert på spillenes voldelige innhold.

Det første Grand Theft Auto-spillet ble gitt ut til PC og PlayStation i 1997, av spillstudioet som da het DMA Design. Siden den gang har serien vokst voldsomt i popularitet, og i dag anses den for å være en av de aller største merkevarene i underholdningsbransjen. Det femte spillet i hovedserien, som ble gitt ut i 2013, regnes av enkelte for å være tidenes største lansering av et underholdningsprodukt.

I tillegg til å være en kommersielle suksess har GTA-serien også blitt svært godt mottatt av kritikere.

Grand Theft Auto har ved flere anledninger skapt kontroverser grunnet det enkelte mener er overdrevent voldelig, seksuelt, diskriminerende og amoralsk innhold. Forsvarere av spillserien hevder imidlertid at dette innholdet er ment satirisk. 

Tidligere advokat Jack Thompson har vært en særlig stor motstander av GTA. Thompson har ved flere anledninger trukket fram GTA som en bakenforliggende årsak til drapssaker, i den påstand at unge blir så negativt påvirket av spillet at de selv blir tilbøyelige til å ta liv. Kritikere av dette synet trekker ofte fram at det ikke finnes forskningsrapporter som har funnet noen eksplisitt link mellom voldelige spill og slik ekstrem voldelig atferd.

Grand Theft Auto: San Andreas ble også beryktet etter at det ble kjent at utviklerne hadde gjemt et seksuelt minispill i spillets kode. Dette minispillet var i utgangspunktet ikke tilgjengelig for spillere, men etter at det allikevel ble funnet av enkelte teknisk kompetente brukere resulterte det i et søksmål av Take-Two Interactive, selskapet som eier Rockstar Games. Søksmålet endte med at Take-Two måtte betale amerikanske kunder 20 millioner dollar i erstatning.

  • 1997: Grand Theft Auto
  • 2000: Grand Theft Auto 2
  • 2001: Grand Theft Auto III
  • 2002: Grand Theft Auto: Vice City
  • 2004: Grand Theft Auto: San Andreas
  • 2008: Grand Theft Auto IV
  • 2013: Grand Theft Auto V

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.