Tegneserie

Fiinbeck på galeien, julehefte fra 1932

Tegneserie

Fiinbeck og Fia er en amerikansk tegneserie som ble startet i 1913 av George McManus (1885–1954). Originaltittelen er Bringing Up Father. Etter McManus' død ble serien overtatt av blant annet Bill Kavanagh og Frank Fletcher.

Faktaboks

Uttale
fˈinbekk

Serien var i McManus' tid en elegant satire over dagliglivet til et irsk-amerikansk ektepar som blir nyrike og snobbete, især Fia, på grunn av en lotterigevinst. Mye av spenningsforholdet dreier rundt Fias ønske om å gjennomføre en klassereise, mens Fiinbeck helst vil drikke øl og spise sprengt oksebryst med spisskål sammen med sine gamle venner på puben.

McManus' stil viser likhetstrekk med art deco, særlig i interiørene, og tegningene hans inneholder ofte absurde detaljer, ikke minst i de actionmettede maleriene som stadig synes i bakgrunnen.

Det ble laget fem Fiinbeck-filmer i USA i 1940-årene.

Etter McManus' død utviklet serien seg til en mer ordinær familieserie. Etter mange år med synkende salgstall og kvalitet gikk serien inn i 2000.

I Norge er serien best kjent som årlig julehefte siden 1930, de første ble riktignok ikke omtalt som julehefter, men som bøker. De tre første het bare Fiinbeck, men fra 1933 har navnet vært Fiinbeck og Fia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Aksel-Johan Hegrem

Under bildet står det julehefte 1932. I siste avsnitt står det årlig julehefte siden 1934. På Wikipedia står det siden 1930 med unntak av 1944. Deicman skriver også 1930 som første julehefte. Samme sier https://serienett.no/serienett/pa-rundtur-med-fiinbeck-og-fia/ Hva stemmer?

svarte Øyvind Holen

Hei, dette henger nok sammen med at de første utgivelsene ble kalt bok og ikke julehefte, men i ettertid blir det riktig å si at det har vært julehefte siden 1930. Skal rette opp, takk

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg