Den hemmelighetsfulle leiligheten er en norsk spillefilm fra 1948 med regi og manus av Tancred Ibsen, etter en novelle av Kristian Elster d.y. Den har blitt kalt et eksperimentelt psykologisk drama, og regnes som det første skrittet i modernistisk retning i norsk filmhistorie.

Handling

Handlingen kretser rundt en byråsjef, spilt av Ola Isene, som overtales til å kjøpe leiligheten til en avdød kunstner. Leiligheten og interiøret vekker til live fortrengte minner fra hans barndom, i noe som minner om en psykoanalytisk prosess. Samtidig får seeren et innblikk i hovedpersonens tanker gjennom filmens bruk av voice-over, noe som bryter med den handlingsorienterte klassiske fortellemåten.

Skuespillere, foto og musikk

Sonja Wigert, Einar Vaage, Liv Uchermann Selmer, Aud Schønemann og Jan Pande-Rolfsen innehar andre sentrale roller. Foto var ved Kåre Bergstrøm og musikk ved Gunnar Sønstevold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg