Dans på Cuba

Cuba (Dans)

Dansere fra Ballet Nacional de Cuba (Cubas nasjonalballett). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Dans har alltid spilt en betydelig rolle på Cuba, enten det var afrokubanske danser som for eksempel rumba, eller underholdningsdans for den kreolske overklassen. Havanna ble ofte besøkt av europeiske dansere allerede på 1800-tallet, for eksempel Fanny Elssler i 1842. Også klassiske ballettensembler som Pavlovas gjestet øya. Men de første regelmessige ballett-aftener ble fremført av ballettstudenter fra Sociedad Pro-Arte Musical. Likevel er ballett på Cuba ensbetydende med Ballet Nacional de Cuba under ledelse av Alicia Alonso (1920–2019). Sistnevnte danset lenge i USA og er verdenskjent for sin fortolkning av tittelrollen i Giselle. Hun var kompaniets prima ballerina frem til 1980-årene. Hun grunnla sitt eget ensemble i 1948, men gjestet fortsatt både i USA og Europa. Alonso ble av Fidel Castro bedt om å lede den kubanske nasjonalballett, hvor hun var sjef fra 1959 til 2010. En av landets betydeligste koreografer var hennes tidligere mann Fernando Alonso (1914–2013).

I dag eksisterer det mer enn 14 danseensembler på Cuba, både klassiske som Ballett de Camagüey og moderne som Conjunto Nacional de Danza Moderna. Flere bygger også på de lokale og regionale dansetradisjoner som for eksempel folkloreensemblet Conjunto Folklórico Nacional.

Les mer om Teater på Cuba og Kunst på Cuba.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg