DASH-diett er en diett, eller kostholdsmønster, som opprinnelig ble utviklet spesielt for å senke blodtrykket hos personer med forhøyet blodtrykk. Dietten er rik på frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, magre proteinkilder og magre meieriprodukter. Den har et lavt innhold av matvarer med mye mettede fettsyrer (som rødt kjøtt), tilsatt sukker og salt. Den ligner med andre ord mye på de offisielle nasjonale kostrådene i Norge og andre land.

Faktaboks

Etymologi

Akronym for Dietary Approaches to Stop Hypertension

DASH ble utviklet på 1990-tallet av forskningsmiljøer i USA som en ikke-medikamentell metode for å senke høyt blodtrykk. Sammensetningen av dietten var basert på forskning som antydet at et kosthold med mye av de ovennevnte matvarene kunne bidra til et lavere blodtrykk.

Dietten har i randomiserte kontrollerte studier vist seg å være effektiv, spesielt for personer som har høyt blodtrykk. Effektene på blodtrykk kan delvis skyldes det høye innholdet av protein og mineraler som kalsium, kalium og magnesium kombinert med et lavt inntak av natrium (fra salt). Grunnet et lavt innhold av mettet fett og et høyt innhold av fiber, kan den også bidra til lavere kolesterolnivåer i blodet.

Personer som har et kosthold som er i tråd med DASH-dietten har vist seg å lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og enkelte typer kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg