Carlo Urbani

Faktaboks

Carlo Urbani
Født
19. oktober 1956, Castelplanio, Italia
Død
29. mars 2003, Bangkok, Thailand

Artikkelstart

Carlo Urbani var en italiensk epidemiolog. Han var den første som i 2003 beskrev virussykdommen sars. Han døde også selv av sykdommen, men hans tidlige varsel til Verdens helseorganisasjon forhindret trolig en større spredning av epidemien.

Urbani begynte sitt medisinske virke i Afrika umiddelbart etter avlagt embetseksamen, og spesialiserte seg der på parasittsykdommer. Han ble engasjert i programmer i Afrika og Asia for bekjempelse av innvollsorm i regi av WHO og Leger uten grenser. I 1999 ble han valgt til leder for Leger uten grenser i Italia, og var blant utsendingene som på vegne av organisasjonen mottok Nobels fredspris samme år. I 2000 ble han utnevnt til leder for WHOs program for infeksjonssykdommer i Øst-Asia, stasjonert i Hanoi.

I februar 2003 ble han tilkalt til et sykehus i Hanoi for å vurdere en pasient med atypiske influensasymptomer. Urbani slo øyeblikkelig alarm om en hittil ukjent og svært smittsom virussykdom, og iverksatte omfattende smitteverntiltak. Kort tid etter sendte WHO ut varsel om en mulig pandemi. Etter å ha vært i nær kontakt med pasienter i flere uker, ble Urbani selv syk på vei til en konferanse i Bangkok, hvor han ble innlagt på sykehus og døde etter et kort sykeleie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg