CD-brenner

CD-brenner, elektronisk utstyr, gjerne tilbehør til datamaskin eller PC, som gjør det mulig å lage CD-er med data eller musikk. Råplatene er av to typer, CD-R (CD Recordable, dvs. opptakbar), hvor man ikke kan viske ut eller overskrive lagrede data, og CD-RW(CD ReWriteable, dvs. overskrivbar) som kan brukes flere ganger til skriving, på samme måte som f.eks. harddisker. En viktig variabel for en CD-brenner er hvor fort den skriver data på platen. Med en hastighet på f.eks. 4X, fire ganger normal hastighet, vil det ta et kvarter å kopiere en musikk-CD med 60 minutters spilletid.

CD-brennere kan også brukes til avspilling, men går som regel betydelig saktere enn standard CD-ROM-spillere. Selv om opptaksteknologien i en CD-brenner er annerledes enn den som brukes til å lage CD-ROM-plater, kan CD-R-plater avspilles i enhver CD-ROM-spiller, og audio-CD-R-plater kan avspilles i enhver CD-spiller. Se også compact disc.

Kapasiteten til en CD-R/RW-plate er den samme som standard CD-plate, dvs. 650/700 Mbyte. Plateprodusentene lover ofte 1000 ganger skriving, noe som trolig er overdrevet. Uansett er dette en begrensende faktor sammenlignet med harddisker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg