CD-brenner, elektronisk utstyr, gjerne tilbehør til datamaskin eller PC, som gjør det mulig å lage CD-er med data eller musikk. Råplatene er av to typer, CD-R (CD Recordable, dvs. opptakbar), hvor man ikke kan viske ut eller overskrive lagrede data, og CD-RW(CD ReWriteable, dvs. overskrivbar) som kan brukes flere ganger til skriving, på samme måte som f.eks. harddisker. En viktig variabel for en CD-brenner er hvor fort den skriver data på platen. Med en hastighet på f.eks. 4X, fire ganger normal hastighet, vil det ta et kvarter å kopiere en musikk-CD med 60 minutters spilletid.

CD-brennere kan også brukes til avspilling, men går som regel betydelig saktere enn standard CD-ROM-spillere. Selv om opptaksteknologien i en CD-brenner er annerledes enn den som brukes til å lage CD-ROM-plater, kan CD-R-plater avspilles i enhver CD-ROM-spiller, og audio-CD-R-plater kan avspilles i enhver CD-spiller. Se også compact disc.

Kapasiteten til en CD-R/RW-plate er den samme som standard CD-plate, dvs. 650/700 Mbyte. Plateprodusentene lover ofte 1000 ganger skriving, noe som trolig er overdrevet. Uansett er dette en begrensende faktor sammenlignet med harddisker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.