Faktaboks

Boris Delone
Boris Delauney
Født
15. mars 1890, Sankt Petersburg, Russland
Død
17. juni 1980, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)

Boris Delone var en russisk matematiker som er særlig kjent for sine arbeider i algebra og tallteori, og som står bak viktige arbeider innen krystallografi. Den såkalte Delauney-trianguleringen, som blant annet danner grunnlaget for moderne terrengmodellering, er oppkalt etter han.

Han var utdannet ved universitetet i Kiev og underviste her fra 1913 i algebra og tallteori. Etter revolusjonen fulgte en nedprioritering av Delones emner ved instituttet til fordel for anvendt matematikk. Han flyttet derfor til Petrograd (Sankt Petersburg) i 1922, hvor han underviste ved institutt for fysikk og matematikk. Fra 1934 var han leder for algebrastudiene ved det nyopprettede Steklov matematiske institutt og flyttet med dette til Moskva, hvor han var professor i geometri fra 1935.

I en årrekke var Delone blant Russlands fremste fjellklatrere; i unge år klatret han i Alpene, etter revolusjonen helst i Kaukasus og Altai, hvor han har fått en topp i Belukha-massivet oppkalt etter seg. Han utviklet prinsipper for teknisk klassifisering av ruter og utga en klatrefører for Kaukasus med egne tegninger. I 1931 organiserte han for arbeiderne ved en fabrikk i Leningrad Sovjetunionens første fjellsportleir.

Navnet er en slavifisering av de Launey; familien er etterkommere etter en naturalisert fransk offiser fra Napoleons felttog i 1812. I verker publisert på tysk og fransk brukte Delone formen Delauney.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg