Egyptisk politiker, tidligere statsminister og presidentkandidat ved det egyptiske presidentvalget 2012.

Shafik har bakgrunn fra flyvåpenet. Han ble uteksaminert ved Flyvåpenets akademi i 1961, og fullførte senere en mastergrad i militærvitenskap og en doktorgrad i militær strategi. Han tjenestegjorde 40 år i flyvåpenet og var sjef der mellom 1996 og 2002.

I 2002 ble han hentet inn som sivil luftfartsminister under Mubaraks regime. Denne posisjonen beholdt ham til 2011 da han ble hentet utnevnt som statsminister kun få dager før Mubarak gikk av som president. Shafik var statsminister under det gamle regimets siste voldsomme forsøk på å slå ned opprøret, bl.a. det såkalte ”kamelslaget” hvor kamelryttere red inn i folkemengdene med sverd og pisker. 3 uker etter Mubaraks avgang ble Shafik avsatt som statsminister.

I motsetning til mange andre med makt fra Mubarak-tiden, har ikke anklager mot Shafik ført til at det har blitt tatt ut tiltale. Han hevder selv at han ikke har gjort noe ulovlig.

Shafiks presidentkandidatur ble først underkjent, men det endte med at han fikk lov å stille likevel. I første valgomgang av presidentvalget fikk han 23 % av stemmene, og ble bare slått av Frihets- og rettferdighetspartiets kandidat Mohammed Morsi. Han gikk dermed videre til andre valgomgang, og slo noe overraskende ut forhåndsfavorittene Amr Moussa og Abdel Moneim Abol Fotouh. Parlamentet som ble valgt i 2011 vedtok en lov om at de som har viktige posisjoner de siste årene ikke har rett til å stille til valg. To dager før andre valgomgang i presidentvalget avgjorde imidlertid forfatningsdomstolen at Shafik kunne stille som presidentkandidat til tross for båndene til det tidligere regimet. Domstolen avgjorde samtidig at underhuset i parlamentet skal oppløses. Dette ble tolket av flere som at militærrådet (SCAF) strammer inn grepet for å beholde egen makt, og at de ser det som mest formålstjenelig at Shafik vinner valget.

I presidentvalgkampen la Shafik vekt på stabilitet og sikkerhet. Han uttalte at han var den eneste kandidaten som kunne forhindre et blodbad i Egypt. I tillegg profilerte han seg som en motvekt mot islamistisk innflytelse. Man regner med at hans sterkeste støttespillere var statsansatte, personer knyttet til det tidligere regimet, sikkerhetstjenestene og kristne egyptere som fryktet den islamistiske motkandidaten, Mohammed Morsi.

Mange unge egyptere som deltok i opprøret mot Mubarak i 2011 mente Shafik var for nært knyttet til det gamle regimet til å kunne fremstå som en presidentkandidat med demokratisk kredibilitet. Da det ble klart at han gikk videre fra første valgomgang oppstod det demonstrasjoner mot Shafik både i Kairo og Alexandria, og det ble satt fyr på hovedkvarteret til valgkampanjen hans.

Shafik tapte den andre og avgjørende valgomgangen av presidentvalget 2012. Han fikk 12 347 380 stemmer (48,3 %) mot Morsis 13 230 131 stemmer (51,7 %).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.