Grensepsykoser er en eldre samlebetegnelse for psykiske lidelser hvor personens problemer og symptomer var mer uttalt enn det man så ved nevroser, uten at symptomene til vanlig var så alvorlige at personen ble oppfattet som psykotisk (sinnssyk). Personer med grensepsykose kunne under stress av og til ha kortvarige perioder hvor skillet mellom fantasi og virkelighet var dårlig («mikropsykoser»).

Innføring av inklusjons- og eksklusjonskriterier i psykiatrisk diagnostikk har ført til at begrepet grensepsykose gradvis er forsvunnet. De lidelser som tidligere ble kalt grensepsykoser, gjenfinnes i dag blant personlighetsforstyrrelsene eller de ikke-sinnssykelige formene for psykiske lidelser innenfor det schizofrene spektrum (schizotyp personlighetsforstyrrelse). Det engelske ordet borderline brukes i dag om en snevrere gruppe av personlighetsforstyrrelser enn dem som inngikk i grensepsykosebegrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg