Forvridning, distorsjon, ligner forstuing, men er mer alvorlig, oftest med overrivning av leddkapsel, leddbånd, avrivning av små benstykker hvor muskler eller leddbånd fester seg, i kneleddet løsning eller brudd av bruskskivene, «meniskene». Forvridning gir smerte, hevelse, bloduttredelse, ansamling av blod i leddet, eventuelt abnorm bevegelighet og ustøhet i leddet.

Forvridning behandles med ro og ICE (isomslag, kompresjon, elevasjon), eventuelt uttapping av blod fra leddet, og om nødvendig operativ reparering av overrivninger.

I alvorlige tilfeller gir forvridning leddforskyvning, luksasjon, «ute av ledd». Leddhodet forskyves oftest ut gjennom en sprekk i leddkapselen, slik at det mister kontakten med leddskålen. Luksasjon gir sterke smerter, hevelse, sterkt innskrenket eller helt opphevet bevegelighet, feilstilling. Hyppigst skjer luksasjon av skulderleddet.

Luksasjon behandles med «reposisjon», forskjellige metoder og håndgrep som bringer leddhodet tilbake til leddskålen. Det er viktig at dette gjøres hurtig, da sammentrekning av muskler og skrumpning av leddkapsel gjør reposisjon vanskelig eller umulig i løpet av noen dager, og da må den gjøres operativt (blodig reposisjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.