elektroerosiv bearbeiding

Elektroerosiv bearbeiding. Prinsippskisse.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Elektroerosiv bearbeiding, forming av et arbeidsstykke ved hjelp av lokal avsmelting og fordampning, fremkalt av elektriske utladninger.

Faktaboks

Uttale
elˈektroerosiv bearbeiding

Prinsippet fremgår av figuren: Verktøyet, som i regelen er laget av en kobberlegering, mates mot arbeidsstykket med en avstand på 10–100 μm. Spalten mellom dem gjennomspyles av et dielektrikum, som kan være en tynn, vannfri olje eller deionisert vann. Verktøy og arbeidsstykke er forbundet med en elektrisk pulsgenerator som sender kraftige elektriske utladninger gjennom det væskefylte rommet, slik at materialet smelter og fordamper. Materialrester føres bort av væskestrømmen.

Elektroerosiv bearbeiding er langsom og blir kostbar sammenlignet med mekaniske metoder, men den er nøyaktig og kan bearbeide alle elektrisk ledende materialer, herunder herdet stål.

Prosessen har gjennomgått en betydelig utvikling siden den først ble lansert i 1950–60-årene. Erosjon av verktøyet har vært en utfordring, men er nå løst i maskiner utstyrt med løpende trådelektroder, der ny tråd med intakt tverrsnitt blir tilført i en kontinuerlig prosess. Elektrode eller arbeidsstykke er tilsluttet et numerisk styringssystem, som muliggjør programmert bearbeiding av kompliserte former. Overflatefinhet og presisjon er på linje med hva som kan oppnås ved sliping.

Bruksområder

Elektroerosiv bearbeiding brukes i første rekke til verktøy av alle slag med store krav til nøyaktighet. Det er en fordel å kunne bearbeide allerede herdet materiale, slik at man unngår risikoen for senere herdesprekker. Også hardmetaller med en innplantet koboltmatriks som gjør materialet elektrisk ledende, kan bearbeides.

Prosessen er ellers velegnet til å formgi små og tynnveggede arbeidsstykker, fordi de interne avvirkningskrefter er beskjedne, og man unngår deformasjoner som kan påvirke målenøyaktigheten.

En spesiell anvendelse er fremstilling av biomedisinske implantater til erstatning for ødelagt benmateriale, hvor elektroerosjon gir en karakteristisk overflate som fremmer sammengroing med friskt vev (osseointegrasjon).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg