denaturering - av proteiner

Denaturering er fullstendig eller delvis ødeleggelse av et proteins tertiærstruktur. Denaturerte proteiner har mistet sin spesifikke form og er dermed ikke biologiske aktive. Denaturering av proteiner kan for eksempel skje ved kjemisk påvirkning eller fysisk påvirkning. Varme er det mest kjente eksempelet på fysisk påvirkning. Når et egg stekes, vil proteinene i eggehviten denatureres og miste sin originale biologiske form. Det er lett å kjenne igjen ved at eggehviten får sin hvite farge.

Faktaboks

uttale:
denaturˈering

Renaturering er når proteinet kan finne tilbake til sin originale biologiske tertiærstruktur etter denaturering. Dette er en viktig prosess i forskning og forekommer som oftest ved bruk av kjemikalier under kontrollerte betingelser. Renaturering av egg kan ikke forekomme, ettersom et stekt egg ikke kan bli rått igjen.

Også arvestoffet DNA kan denatureres. Når DNA denaturerer blir dobbeltheliks-strukturen i DNA-molekylet ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg