Faktaboks

Sunleif Rasmussen
Født
19. mars 1961, Sandi (Sandøy), Færøyene

Sunleif Rasmussen er en komponist fra Færøyene, og regnes som den viktigste av komponistene herfra. Musikken hans drar veksler på et mangfold av stiler og tradisjoner, men et hovedtrekk er at den i et moderne tonespråk på forskjellige måter inkorporerer den færøyske natur og kultur.

Rasmussen studerte komposisjon med Ib Nørholm og Ivar Frounberg på Det kongelige danske musikkonservatorium i København fra 1990 til 1995. Viktig for hans kompositoriske utvikling var oppdagelsen av den franske spektralskolen med Tristan Murail og Gérard Grisey.

Rasmussen er mest kjent for sin Symfoni nr. 1, «Oceanic Days» (1995-97), som var den første symfonien fra Færøyene noensinne. Tittelen på symfonien er hentet fra et dikt av den færøyske forfatteren William Heinesen, og det musikalske materiale består av overtonespektre utledet av eldre færøyske melodier. Han ble i 2002 tildelt Nordisk råds musikkpris for dette verket.

På lignende måte ligger en koral til grunn for saksofonkonserten Dem Licht entgegen (2001), mens han i Dancing Raindrops (1995) for klarinett, fiolin og klaver, får frem naturen i både tittel og den musikalske imitasjonen av tittelens regndråper. Av andre viktige verker må nevnes Strykekvartett nr. 2, «Sunshine and Shadows» (2000), Fiolinkonsert nr. 1, «Songs of Season» (2004) og Suite for gitar og effektprosessor (2007).

Sammen med den dansk-norske forfatteren Kim Leine komponerte Rasmussen Den Nordiske Hymne, som ble urfremført ved Nordisk råds prisutdeling i 2016.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg