Faktaboks

Philippe Pinel
Uttale
pinˈel
Født
1745
Død
1826
Philippe Pinel
Philippe Pinel
Av /Musée de l’histoire de la médecine, Paris 𝒲.

Philippe Pinel var en fransk lege. Pinel har av mange blitt regnet som psykiatriens far, på grunn av hans innsats for å etablere en sinnssykepleie basert på medisinske prinsipper. Han var også en pioner i innføring av klinisk undervisning i medisinerutdanningen i Paris.

Pinel ble utnevnt til direktør ved anstalten Bicêtre i Paris i 1793, og i 1795 også ved anstalten La Salpêtrière. Samtidig ble han professor i medisin ved universitetet i Paris. I avhandlingen «Medisinsk-filosofisk avhandling om galskapen» fra 1801 beskrev han en klassifisering av sinnets lidelser i fire klasser, en framstilling som fikk stor betydning for den senere utviklingen av psykiatrien.

Pinels navn er i psykiatriens historie særlig knyttet til det han kalte en «moralsk behandling» av psykisk sykdom, og som i dag nærmest kan beskrives som en psykologisk behandling. En grunntanke var at veien ut av galskapen lå i å styrke pasientens moral og fornuft. Pinel innførte også tvangstrøyen i de institusjonene han var leder for, til erstatning for lenker, som så langt hadde vært brukt.

I sin samtid var Pinel like kjent for sitt arbeid med å formulere en systematisk sykdomsoversikt, en nosologi. Hans Nosographie philosophique ou La méthode de l'analyse appliquée à la médecine fra 1798 var blant de fremste av 1700-tallets sykdomssystematikker, som delte sykdommene inn i arter og klasser i likhet med øvrig biologisk systematikk. I dag er denne typen arbeider helt utdaterte.

I ettertid har det vært en betydelig mytedanning rundt Pinel, ved at det ble skapt et bilde, dels av hans elever, av at han egenhendig satte «de gale» fri. Historikere mener i dag at en betydelig del av æren for den nye tilnærmingen til sinnets lidelser tilfaller Jean-Baptiste Pussin (1746–1811), en ufaglært pleier som arbeidet ved Bicêtre allerede før Pinels utnevnelse, og som fortsatte å spille en viktig rolle under hans ledelse. Det var likevel Pinel som gjorde den moralske behandlingen kjent gjennom sine vitenskapelige publikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg