Faktaboks

Guglielmo Marconi
marki
Uttale
marcˈoni
Født
1874
Død
1937
Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi med en av sine trådløse telegrafer, fotografert i 1896. I 1901 kunne han telegrafere over Atlanterhavet.

Av /NTB Scanpix ※.

Guglielmo Marconi, italiensk vitenskapsmann, en av radiotelegrafiens pionerer. Allerede 1895 begynte han å eksperimentere med elektromagnetiske bølger som var forutsagt av C. Maxwell og påvist av H. Hertz. Den jordede, vertikale senderantennen er en av Marconis oppfinnelser. Marconi er mest kjent for eksperimenter med radiotelegrafi på langbølger over Atlanterhavet, dette lyktes 1901 etter at han gjennom flere oppfinnelser hadde brakt teknikken vesentlig fremover. I 1897 grunnla han i Storbritannia Marconi Wireless Telegraph Company for videre utnyttelse av radioteknikken. I 1909 fikk Marconi Nobelprisen i fysikk, sammen med K. F. Braun. I de senere år arbeidet Marconi med kortbølger og desimeterbølger, og spilte en betydelig rolle også på disse områdene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg