Dolby Surround logo
Dolby Surround logo
Av .

Dolby surround er et lydsystem med mer enn to audiokanaler. Systemet gir mer dybde i lydbildet enn vanlig stereolyd.

Historikk

Dolby Surround har sitt utspring i Dolby stereolyd for kinofilm, som ble lansert i 1970-årene og videreutviklet for video i 1982. I de senere årene er teknologien tatt i bruk også i en del fjernsynsutsendelser og for rene audiokilder.

Virkemåte

I likhet med vanlig stereo benyttes det i Dolby Surround-systemet to lydspor som gir signaler til høyre og venstre høyttaler. På de to kanalene er det i tillegg lagt inn en kodet informasjon som i en spesiell lydprossessor dekodes til to ekstra lydkanaler, én til en høyttaler midt foran tilhørerne og én til såkalte surroundhøyttalere bak tilhørerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sverre K. Myren

Ragnar,Jeg mener denne artikkelen burde vært utvidet litt siden Dolby surround i dag er mer enn dette. Eventuelt bør det du skriver begrenses til Dolby ProLocig (flere varianter).Den mer moderne varianten Dolby Digital er også surround.Har du mulighet til å bidra?mvhSverre K. Myrenfagansvarlig Lyd og bilde

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg