Ubåten

Ubåten, tysk spillefilm (1981), i regi av Wolfgang Petersen. Manus av Petersen og Lothar G. Buchheim, etter sistnevntes roman fra 1973 basert på hans egne opplevelser som krigskorrespondent og løytnant under andre verdenskrig. Foto ved Jost Vacano og musikk av Klaus Doldinger.

Faktaboks

også kjent som:

Das Boot 

Handlingen følger mannskapet på en tysk ubåt på tokt under andre verdenskrig, ledet av kaptein Lehmann-Willenbrock (spilt av Jürgen Prochnow). En nervepirrende og klaustrofobisk stemning bygger seg opp mens de jakter på fienden. Filmens svært realistiske tilnærming gjør at man kommer tett på bekymringer og redsler i besetningen i skildringen av det daglige livet på ubåten.

Herbert Grönemeyer har rollen som korrespondent Werner, mens andre sentrale biroller spilles av Klaus Wennemann, Heinz Hoenig og Hubertus Bengsch.

Filmen ble nominert til seks Oscar-priser, og er en av tidenes dyreste tyske filmproduksjoner. Den ble senere bearbeidet til miniserie for TV, og utgitt på DVD i forlenget utgave, en såkalt director's cut, i 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg