Ubåten, tysk spillefilm (1981), i regi av Wolfgang Petersen. Manus av Petersen og  Lothar G. Buchheim, etter sistnevntes roman fra 1973 basert på hans egne opplevelser som krigskorrespondent og løytnant under andre verdenskrig. Foto ved Jost Vacano og musikk av Klaus Doldinger. 

Handlingen følger mannskapet på en tysk ubåt på tokt under andre verdenskrig, ledet av kaptein Lehmann-Willenbrock (spilt av Jürgen Prochnow). En nervepirrende og klaustrofobisk stemning bygger seg opp mens de jakter på fienden. Filmens svært realistiske tilnærming gjør at man kommer tett på bekymringer og redsler i besetningen i skildringen av det daglige livet på ubåten.

Herbert Grönemeyer har rollen som korrespondent Werner, mens andre sentrale biroller spilles av Klaus Wennemann, Heinz Hoenig og Hubertus Bengsch. 

Filmen ble nominert til seks Oscar-priser, og er en av tidenes dyreste tyske filmproduksjoner. Den ble senere bearbeidet til miniserie for TV, og utgitt på DVD i forlenget utgave, en såkalt director's cut, i 1997.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.