Sven Tumba, svensk ishockeyspiller; født Johansson, men tok i 1965 navn etter stedet utenfor Stockholm hvor han vokste opp.

Han markerte seg tidlig som storscorer i klubben Djurgården, ble i 1951 uttatt på landslaget, og spilte gjennom karrieren 245 landskamper for Sverige. Med Tumba som forward etablerte det svenske ishockeylandslaget seg i løpet av de følgende årene seg på et internasjonalt toppnivå, og ble verdensmestere i 1953, 1957 og 1962, tok bronse i OL i 1952 og sølv i 1964. I alt deltok Tumba i 10 VM og 4 OL. Han var også en god fotballspiller, og spilte totalt 87 kamper for Djurgården i allsvenskan (én landskamp). 8 svenske mesterskap i ishockey og ett i fotball med Djurgården. Sin allsidighet demonstrerte han ved å bli svensk mester i vannski, og senere som golfspiller med seier i bl.a. skandinavisk mesterskap i 1970.

Sven Tumba var en høyt elsket idrettsmann som foruten sine sportslige bragder deltok i filminnspillinger, opptrådte i folkparker, organiserte vannskishow og hadde et eget radioprogram.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.