Faktaboks

Sven Tumba
Født
27. august 1931
Død
1. oktober 2011

Sven Tumba var en svensk ishockeyspiller; født Johansson, men tok i 1965 navn etter stedet utenfor Stockholm hvor han vokste opp.

Han markerte seg tidlig som storscorer i klubben Djurgården, ble i 1951 uttatt på landslaget, og spilte gjennom karrieren 245 landskamper for Sverige. Med Tumba som forward etablerte det svenske ishockeylandslaget seg i løpet av de følgende årene seg på et internasjonalt toppnivå, og ble verdensmestere i 1953, 1957 og 1962, tok bronse i OL i 1952 og sølv i 1964. I alt deltok Tumba i 10 VM og 4 OL. Han var også en god fotballspiller, og spilte totalt 87 kamper for Djurgården i allsvenskan (én landskamp). 8 svenske mesterskap i ishockey og ett i fotball med Djurgården. Sin allsidighet demonstrerte han ved å bli svensk mester i vannski, og senere som golfspiller med seier i bl.a. skandinavisk mesterskap i 1970.

Sven Tumba var en høyt elsket idrettsmann som foruten sine sportslige bragder deltok i filminnspillinger, opptrådte i folkparker, organiserte vannskishow og hadde et eget radioprogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg