Mycobacterium, slekt av bakterier i familien Mycobacteriaceae, stavformede bakterier karakterisert ved høyt innhold av fett- og voksarter. Dette fører til at mange av artene vanskelig kan farges med vannløselige farger, men de kan farges med varme fargeoppløsninger. Fargen sitter da så fast at den ikke fjernes av mineralsyrer, derav betegnelsen syrefaste staver.

Til slekten hører bl.a. tuberkelbakteriene, som fremkaller tuberkulose hos mennesker, M. tuberculosis, hos storfe, M. bovis, hos fugler, M. avium, og hos mange andre dyrearter. En annen art i slekten er leprabakteriene, M. leprae, som er årsak til spedalskhet hos mennesker.

M. bovis er meget nært beslektet med M. tuberculosis og kan også gi sykdom hos mennesker, særlig tarmtuberkulose. M. avium og en del andre mykobakteriearter, som M. intracellulare, M. kansasii m.fl., er svake sykdomsfremkallere hos mennesket og kalles i denne sammenhengen «atypiske mykobakterier». M. avium og M. intracellulare (M. avium-intracellulare-komplekset) er likevel ikke sjelden å regne med som årsak til lungesykdom som ligner på tuberkulose hos mennesker med svekket immunforsvar, f.eks. transplantasjons- og AIDS-pasienter. Slike mykobakterier kan også gi lymfeknutebetennelser, eller, som M. ulcerans og M. marinum, hudsykdom.

Disse og flere andre atypiske mykobakterier kan leve fritt i jord eller vann, men spiller som oftest ingen eller liten rolle i helsesammenheng.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.