Østlig grønn mamba

Østlig grønn mamba, Dendroaspis angusticeps slangeart i familien giftsnoker. En sterkt grønn, tynn slange som normalt blir 1,8-2 meter lang. Den er utbredt i tropiske regnskoger i det østlige Afrika fra Kenya og sørover. Den tilbringer mesteparten av livet oppe i trær, hvor også kurtise og paring finner sted. Eggene legges i oktober-november i hule trær, råtnende vegetasjon eller løvfall. Arten er lite aggressiv, men kan hugge hvis den føler seg truet. Bitt av mennesker forekommer sjelden, men dødeligheten er høy hvis man blir bitt. Giften er sterk og hurtigvirkende, Den fører til lammelser og vil til slutt lamme åndedrettet.

Faktaboks

Også kjent som
Vitenskapelig navn:
Vitenskapelig navn
Dendroaspis angusticeps
Beskrevet av
(Smith, 1849)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Gjennomsnittlig totallengde for hannen er 1,8 meter, for hunnen 2 meter. Den er en tynn slange med relativt langt og smalt hode. Ryggen har en kraftig grønn farge som bidrar til en utmerket kamuflasje i trærne hvor den lever. Buksiden er gulgrønn. Munnens innside er hvit-blåhvit. Ungene er blågrønne.

Habitat

De fleste påtreffes i tropisk regnskog med tett vegetasjon, der de holder til oppe i trærne og sjelden kommer ned på bakken. Den er også påvist i busklandskap og fjellskoger opp til 1500 meter over havet. Den forekommer også ved bebyggelse, blant annet i frukttrær. Av og til kan den dessuten komme inn i hus. Arten er dagaktiv og tilbringer natten sammenkveilet oppe i et tre.

Utbredelse

utbredelse av østlig grønn mamba
Utbredelse av østlig grønn mamba (Dendroaspis angusticeps). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av østlig grønn mamba

Arten finnes særlig i kystområdene av det østlige og sørlige Afrika: Kenya, Tanzania, Den Demokratiske Republikken Kongo, Mosambik, Malawi, det østlige Zimbabwe og Natal i Sør Afrika. Bestandene i Sør Afrika og det sørlige Mosambik synes å være isolert fra resten av utbredelsesområdet.

Status

Bestanden er stabil, og arten blir ikke betraktet som truet.

Føde

I tillegg til å jakte aktivt kan arten også ligge i bakhold og vente på byttet. Føden består av fugler, fugleegg og småpattedyr som gnagere og flaggermus

Reproduksjon

I regntiden i april-juni oppsøker hannene paringsklare hunner. Kamper mellom hannene er vanlig i denne tiden. Kurtise og paring foregår i trær. I oktober-november legger hunnen 10-15 (4-17) hvite egg i hule trær, råtnende vegetasjon eller løvfall. Ungene klekkes etter 10-12 uker. Ved klekkingen er ungene ca. 30-40 centimeter..

Gift

Arten er sky og blir sjelden sett. Den prøver å unngå konfrontasjoner med mennesker ved å rømme unna. Den er lite aggressiv, men kan hugge dersom den føler seg truet. Det er sjelden at mennesker blir bitt av denne slangen, men hvis det skulle skje, er dødeligheten høy. Giften er sterk og virker hurtig. Det er en blanding av flere forskjellige giftstoffer med ulik virkning, både nervegift og gift som virker på hjertet. En injeksjon av gift vil føre til lammelser og etter hvert vil åndedrettet også bli lammet og pasienten dør. Det er rapportert at døden kan inntre allerede 30 minutter etter at man har blitt bitt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

østlig grønn mamba
Dendroaspis angusticeps
GBIF-ID
2469870

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg