Faktaboks

Ælfthryth

Elfrida, Alfrida, Elfthryth

Død
1000, Wherwell, Hampshire
Levetid - kommentar
dødsåret er omtrentlig

Ælfthryth var dronning av England og hustru av Edgar den Fredsommelige. Hun var mor til den engelske kongen Ethelred den rådville. Da Edgar døde i 975, var det Ælfthryths stesønn Edvard Martyren som arvet kongedømmet. Han ble drept i 978. Senere historikere hevdet det var Ælfthryth som fikk i stand drapet, og en historiker skriver at det sågar var Ælftryth selv som drepte kongen.

Etter Edvards død besteg Ethelred tronen. Som enkedronning hadde Ælfthryth betydelig innflytelse på den unge sønnen, og fungerte kanskje som regent. Ælfthryth er også kjent for å ha grunnlagt og donert store midler til klostre i Peterborough og Ely. Hun tok kontroll over nonneklostrene i Barking og Wherwell, og tilbrakte spesielt mye tid i Wherwell, hvor hun døde 17. november i 999, 1000 eller 1001.

Ettermæle

Ælfthryths tilknytning til drapet på Edvard Martyren er vanskelig å avskrive, men senere historikere overdrev nok hennes påståtte ondskap med litterær glød. I historiske verk og helgenfortellinger fra 1100- og 1200-tallet blir Ælfthryth framstilt som en seksuelt umettelig heks, som forsøker å lokke kirkens menn til sengs med demonisk magi, og dreper de som ikke lar seg forføre. Liber Eliensis fra Ely inneholder kanskje den mest fantasifulle beskrivelsen av dronningen. Historikere som William av Malmesbury mente også at Ælfthryths drap på Edvard førte til de danske og normanniske invasjonene av England på 1000-tallet, som Guds straffedom.

Demoniseringen av Ælfthryth viser i stor grad samtidens negative syn på mektige kvinner, og dronningen ble framholdt som et eksempel på en ond stemor og total moralsk fordervelse som senere tids aristokrater kunne lære av.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Primærkilder

  • Barlow, F. red. (1992) The Life of King Edward who Rests at Westminster. Oxford: Clarendon Press.
  • Blake, E.O. red. (1962) Liber Eliensis. London: Camden Society.
  • Mynors. R.M red. (1995) William of Malemsbury, Gesta Regum Anglorum = The History of the English Kings. Oxford: Clarendon Press.

Sekundærlitteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg