Faktaboks

Årdal og Sunndal Verk
ÅSV
Årdal

Industristedet Øvre Årdal ved nordenden av Årdalsvatnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, gitt ut 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.
Logoer (øverste fra ca 1960, nederste fra ca 1980)
Logoer (øverste fra ca 1960, nederste fra ca 1980)
Av .

Årdal og Sunndal Verk var et norsk industriselskap med smelteverk i Øvre Årdal og på Sunndalsøra, og utskipningshavn og kontorer på Årdalstangen ved Årdalsfjorden. Driften i Årdal begynte i 1948, og på Sunndalsøra i 1954. Verket var statlig eid og det mest vellykkede prosjektet i Arbeiderpartiets industripolitikk.

Selskapet ble grunnlagt i 1947. Verket i Årdal var en fortsettelse av vannkraftutbyggingen før første verdenskrig og bygging av aluminiumssmelteverket som var påbegynt av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig gjennom selskapet Nordag (Nordische Aluminium Gesellschaft). Verket på Sunndalsrøra i Sunndal ble bygd opp fra grunnen av som en statsbedrift.

Årdal og Sunndal Verk ble kjøpt opp av Norsk Hydro i 1986 og slått sammen med Hydros aluminiumsdivisjon. Det nye selskapsnavnet ble Hydro Aluminium, og dette selskapet overtok produksjonen.

Forhistorien

 Årdal sett fra Moen, 26. juli 1910
Slik så Årdal ut før de store inngrepene hendte som sto i starten for industrialiseringen.
Av /Norsk Teknisk Museum.

I årene før første verdenskrig ble vannkraften utbygd og viktig infrastruktur for industri etablert i Årdal. På dette tidspunktet var det ikke klart hva en skulle bruke energien til. Store deler av det naturlige miljøet ble omformet, nærmest til det ugjenkjennelige. Den opprinnelig malerske, bonderomantiske settingen, med sognekirka, spredte gårder og frittgående dyr rundt fjorden og i dalen, fikk i 1910 og 1911 den grunnleggende infrastrukturen for den videre utbyggingen. Det dreide seg om et havneanlegg og veier for anleggsmaskinene. Smått om senn kom demninger, fjelltuneller, og rør til.

Det store spranget under andre verdenskrig

Det store industrielle spranget kom under den tyske okkupasjonen av Norge i 1940–1945. Nordag A/S, Nordische Aluminium Gesellschaft, var et industriselskap som ble stiftet i Norge i 1941 med tyskkontrollert aksjekapital. Selskapets formål var å reise en stor aluminiumsindustri i Norge som et ledd i Tysklands krigsanstrengelser.

Brygga ble utvidet med kaier langs fjorden, der lektere, taubåter, lasteskip og passasjerferjer lå tett fortøyd. Veien mellom de to kommunesentrene, kraftverket og smeltehallen ble ferdigstilt, mens oksidhallen bare ble påbegynt. Ifølge journalisten Erling Lægreid, som vokste opp i lokalsamfunnet, ble engene i den trange dalen spekket med uferdige fabrikkbygninger, hauger med skrot, bisarre jernstrukturer, jernbaneskinner og sviller, stabler av forskalningsplanker og store jernkuler. Det var skitt, støv og summing fra maskiner over alt.

I 1942, da tyskerne trengte alle tilgjengelige ressurser på Østfronten, ble arbeidsstyrken demobilisert og byggingen av de tekniske installasjonene i Årdal innstilt. I juni 1943 startet arbeidet opp igjen, denne gangen med betydelig bruk av tvangsarbeid. Mellom 1943 mars og september 1944 opphold det seg minst 1200 sovjetiske arbeidere (både sivile og krigsfanger) i Årdal, i tillegg kom om lag 650 franskmenn og 1200 norske frivillige.

Opprinnelig ville de tyske myndighetene rangere tvangsarbeiderne i henhold til et rasistisk hierarki, med de sovjetiske arbeidere på laveste nivå. Men mangel på fagarbeidere undergravde disse planene, og sivile sovjetiske arbeiderne ble forfremmet til mer overordnete stillinger og noen ble til og med formenn. I september 1944, da tyskerne avsluttet arbeidet i Årdal, ble de sovjetiske arbeiderne flyttet til mindre arbeidsleire i Øst- og Sør-Norge, mens de fleste sivile franske arbeiderne ble transportert hjem. Arbeids- og levevilkårene for tvangsarbeiderne var umenneskelige.

Da tyskerne kapitulerte i mai 1945, hadde arbeiderne nesten fullført vannkraftkraftstasjon og ferdigstilt tre av de fem aggregatene. På Smelteverket var hall 1 og 2 ferdigstilt, og i hall 1 var alle ovnene på plass.

Etterkrigstida

Årdalstangen 1947

Den første lasten med oksid kom til Årdalstangen med DS Ørnefjell i 1947, og produksjonen av aluminium tok til.

Årdalstangen 1947
Av /Årdal sogelag.
Aluminiumsbarrer på Årdalstangen

Bildet viser noen av de første aluminiumsbarrene som ble produsert i Årdal, klare til utskiping fra Årdalstangen.

Aluminiumsbarrer på Årdalstangen
Av /Hydro Aluminium.
Bygging av «Å2» i 1957
Bygging av «Å2» i 1957
Av /Årdal sogelag.

Etter krigen ble Tyinfallene og anleggene i Årdal beslaglagt av den norske staten. Årdal Verk ble opprettet som et statlig aluminiumselskap i 1947 og fikk i oppgave å bygge ferdig de tyske anleggene. Elektrolysehallene i Øvre Årdal ble fullført i 1948 og 1950 med en samlet kapasitet på 30 000 tonn per år.

I Årdal produserte aluminiumsverket halvfabrikata i form av aluminiumbarrer som ble sendt videre for å omdannes til forskjellige produkter ved andre fabrikker. Mesteparten ble eksportert. Bil- og flyindustrien var store aluminiumsforbrukere. Noen ferdigvarer ble laget i Norge, slik som Høyang kjøkkentøy, kjeler og panner.

Aluminiumsverket på Sunndalsøra ble besluttet bygd av Stortinget i 1951 som et nytt aluminiumsverk under statsselskapet som fikk navnet Årdal og Sunndal Verk (ÅSV). Fabrikken på Sunndalsøra kom i produksjon i 1954.

Alcan kjøper verket

Sunndal Verk SU III. Ovnsrekker, forberedelse til oppstart
Av /Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Teknisk Museum.

I 1966 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom det statseide ÅSV og det kanadiske aluminiumsselskapet Alcan, hvor Alcan overtok halvparten av aksjene i ÅSV og staten blant annet en større aksjepost i Alcan. Alcan-dominerte Norsk Aluminium Company (Høyanger Verk og Nordisk Aluminiumsindustri) ble senere innlemmet i ÅSV. I 1975 kjøpte staten tilbake halvparten av Alcans aksjer i ÅSV og i 1979 de resterende aksjer. Det første hjemkjøpet utløste i 1974 en parlamentarisk krise i Norge, den såkalte Alcan-saken, og generaldirektør Jean Michelet, som stod bak salget til Alcan i 1966, gikk av året etter.

ÅSV omfattet foruten smelteverk i Årdal, Sunndal og Høyanger og videreforedlingsbedriften Nordisk Aluminiumsindustri i Holmestrand (fra 1966), også Vik Verk i Sogn, Glærum kalksteingruve i Surnadal, Lassedal flusspatgruve i Kongsberg med mer. Til selskapet hørte dessuten kraftverkene Tyin, Høyanger og Fortun.

ÅSV ble i 1986 fusjonert med Norsk Hydros aluminiumsdivisjon, og selskapet Hydro Aluminium ble dannet som et datterselskap av Norsk Hydro.

Industrisamfunnet

Industrisamfunnet Årdal ble et symbol på det moderne Norge i etterkrigstida og ble kalt «sosialdemokratiets utstillingsvindu». Årdal utviklet seg i løpet av få år fra et lite bygdesamfunn til et småbysamfunn bygd opp rundt aluminiumsverket Årdal Verk. Aluminiumsproduksjonen, som er svært kraftkrevende, hadde sitt utspring i tilgangen på rimelig elektrisk kraft. I det sosialdemokratiske moderniseringsprosjektet i Norge i etterkrigstida var den kraftkrevende industrien et viktig ledd.

Utnyttelse av de store kraftressursene til industrielle formål førte til et særegent fenomen i norsk bosettingsmønster: ensidige industristeder med kraftkrevende smelteverk som livsgrunnlag. Som regel lå disse inne i en fjordbunn, nær vassdrag som kunne utbygges rimelig og med lett tilgang til sjøen, der råvarene ble innført og halvfabrikatene fra smelteverkene utført. Etter andre verdenskrig ble bosettingspolitiske argumenter viktige for å bygge tungindustri i næringssvake områder.

Befolkningsvekst

Den økte aktiviteten i okkupasjonsårene trakk flere arbeidere til Årdal, og snart ble byen overbefolket. I 1942, på toppen av byggevirksomheten, levde nesten 6000 arbeidere i Årdal, som 20 år tidligere bare hadde telt 1600 innbyggere. De fleste var nordmenn, etterfulgt av noen få tyskere og dansker. De fleste arbeiderne ble plassert i provisoriske brakker med dårlige sanitære forhold. På grunn av de dårlige leve- og arbeidsvilkårene var det rask utskifting av arbeiderne. Til enhver tid var 20 prosent av arbeiderne sykemeldt, tok ferie eller permisjon av andre ulike grunner.

I 1945 hadde Årdal rundt 2000 innbyggere. Frem til 1970 steg innbyggertallet til 7500. I løpet av to tiår endret Årdal seg fra en brakkeby av pendlere til et moderne småbysamfunn. Med industrien kom nye måter å organisere hverdagen på og nye sosiale mønstre, som avløste det tradisjonelle levesettet i bygdesamfunnet. Det oppsto sosiale skillelinjer ved at rangordningen fra fabrikken ble overført til livet utenfor. Klasseskillene ble således tydelige mellom arbeidere på den ene siden og funksjonærer, ingeniører og industriledere på den andre.

Miljøproblemer: Den giftige fluoren

Årdal 1963
Øvre Årdal i 1963. Fluordisen fra verket legger seg innover Utladalen.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PDM
Produksjon i C-hallen i Å2, 1959
Produksjon i C-hallen i Å2, 1959
Av /Årdal sogelag.

Det største miljøproblemet i Årdal var fluorforurensingen. I de 20 åra mellom oppstarten av smeltingen med åpne ovner og fram til disse ble lukket i 1970-åra, hang giftig, fluorholdig røyk tett over bygda. Livet foregikk under fluortåka. En del av skogen døde. Fluornedbør falt på gresset, og dyra som beitet utviklet skjelettsjukdommer. En del arbeidere fikk lungesjukdommer, barna ble svarte av å leke i snøen, og husmødrene vasket døgnet rundt. Innbyggerne klagde, men nådde ikke fram før i 1970-åra, da smelting med åpne ovner sluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dan Børge Akerø, Per Erik Borge, Helge Hveem, Dag Poleszynski (1979). Norge i Brasil. Militærdiktatur, folkemord og norsk aluminium. Oslo: Aschehoug. Les boka på nb.no
  • Rolv Petter Amdam, Dag Gjestland og Andreas Hompland (red.) (1997). Årdal. Verket og bygda. 1947–1997. Oslo: Det norske Samlaget, 1997. Les boka på nb.no
  • Ketil Gjølme Andersen, Finn Erhard Johannessen, Einar Lie, Asle Rønning og Pål Thonstad Sandvik (2005). Hydros historie 1905-2005, bd. I-III. Oslo: Pax
  • Stig Kvaal; Nordal, Ola; Østby, Per (2022): Moderniseringsagenten: Haakon Sandvold: En historie om forskning, industri og bærekraft, Novus forlag. Les boka hos forlaget.
  • Frank Meyer (2012). «Company Towns in a Transnational Commodity Chain: Social and Environmental Impacts of Aluminium Production in Porto Trombetás, Brazil and Årdal, Norway». I Marcelo J. Borges & Susana B. Torres (red.), Company Towns. Labor, Space and Power Relations Across Time and Continents. New York: Palgrave Macmillan: 181–205
  • Alan Milward (1972). The Fascist Economy in Norway. Oxford: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg