zirkoniumklorider

Artikkelstart

Zirkoniumklorider er kjemiske forbindelser mellom klor og zirkonium i oksidasjonstrinn +II, +III og +VI.

Faktaboks

Uttale
sirkˈoniumklorˈider

Zirkonium(IV)klorid

Zirkonium(IV)klorid, med kjemisk formel ZrCl4, kalles også zirkoniumtetraklorid. Det er et fargeløst, krystallinsk stoff som sublimerer ved 331 °C, og som kan fremstilles ved direkte syntese fra grunnstoffene.

Det fremstilles industrielt ved å la klor innvirke på for eksempel zirkoniumkarbid, og fås også som mellomprodukt ved fremstilling av zirkonium. I damptilstand foreligger tetrakloridet som ZrCl4. I fast tilstand foreligger lineære, polymere kjeder av Zr2Cl8-enheter.

Tetrakloridet er svært hygroskopisk og spaltes i fuktig luft til zirkoniumoksidklorid ZrOCl2·8H2O og saltsyre, med reaksjonsligningen

ZrCl4 + 9H2O = 2HCl + ZrOCl2·8H2O

Zirkonium(IV)klorid blir brukt til fremstilling av zirkonium og tallrike uorganiske og organiske zirkoniumforbindelser, som katalysator ved organiske reaksjoner, som vannavstøtende middel for impregnering av tekstiler, som garvestoff med mer.

Zirkonium(III)klorid

Zirkonium(III)klorid, ZrCl3 (zirkoniumtriklorid), er et blåsvart, fast stoff som fås ved å redusere tetrakloridet med for eksempel zirkonium. Det løser seg i vann under hydrogenutvikling.

Zirkonium(II)klorid

Zirkonium(II)klorid, ZrCl2 (zirkoniumdiklorid), er et svart, fast stoff som fremstilles ved å redusere trikloridet med metallisk zirkonium ved 675 °C, eller ved oppvarming av trikloridet, som reaksjonsligningen viser:

2ZrCl3 = ZrCl2 + ZrCl4

Dikloridet løser seg i varme, konsentrerte syrer under hydrogenutvikling.

Zirkonium(IV)oksiddiklorid

Zirkonium(IV)oksiddiklorid, ZrOCl2·8H2O, er et fargeløst, fast stoff som danner lange, tetragonale, vannløselige krystallnåler. Det er et viktig handelsprodukt som fås ved partiell hydrolyse av for eksempel zirkonium(IV)klorid i saltsyre, eller ved å løse zirkonium(IV)oksidhydrat ZrO2·nH2O i saltsyre.

Forbindelsen inneholder et meget sammensatt kation, så en korrekt, strukturbasert formel er: [Zr4(OH)8(H2O)16]Cl8·12H2O. Ved oppvarming avgis tre molekyler vann ved 40 °C. Fullstendig dehydratasjon finner sted ved 160–180 °C. Ved 400 °C fås ZrO2.

Zirkoniumoksidkloridet blir brukt til fremstilling av vannavstøtende stoffer for tekstiler, som beis ved farging av animalske og vegetabilske fibrer, som garvestoff, til fremstilling av antiperspirerende stoffer, til fremstilling av katalysatorer, som fellingsmiddel for organiske kolloider som pektiner, natriumalginat, gummi arabicum, som reagens på fluor med mer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg