Zirkoniumklorider, kjemiske forbindelser mellom klor og zirkonium i oksidasjonstrinn +II, +III og +VI.

Zirkonium(IV)klorid, ZrCl4 (zirkoniumtetraklorid), er et fargeløst, krystallinsk stoff som sublimerer ved 331 °C, og kan fremstilles ved direkte syntese fra grunnstoffene. Det fremstilles industrielt ved å la klor innvirke f.eks. på zirkoniumkarbid, og fås også som mellomprodukt ved fremstilling av zirkonium. I damptilstand foreligger tetrakloridet som ZrCl4. I fast tilstand foreligger lineære, polymere kjeder av Zr2Cl8-enheter. Tetrakloridet er meget hygroskopisk og spaltes i fuktig luft til zirkoniumoksidklorid ZrOCl2·8H2O og saltsyre: ZrCl4 + 9H2O = 2HCl + ZrOCl2·8H2O. Zirkonium(IV)klorid blir brukt til fremstilling av zirkonium og tallrike uorganiske og organiske zirkoniumforbindelser, som katalysator ved organiske reaksjoner, som vannavstøtende middel for impregnering av tekstiler, som garvestoff m.m.

Zirkonium(III)klorid, ZrCl3 (zirkoniumtriklorid), er et blåsvart, fast stoff som fås ved å redusere tetrakloridet med f.eks. zirkonium. Det løser seg i vann under hydrogenutvikling.

Zirkonium(II)klorid, ZrCl2 (zirkoniumdiklorid), er et svart, fast stoff som fremstilles ved å redusere trikloridet med metallisk zirkonium ved 675 °C, eller ved oppvarming av trikloridet: 2ZrCl3 = ZrCl2 + ZrCl4. Dikloridet løser seg i varme, konsentrerte syrer under hydrogenutvikling.

Zirkonium(IV)oksiddiklorid, ZrOCl2·8H2O, er et fargeløst, fast stoff som danner lange, tetragonale, vannløselige krystallnåler. Det er et viktig handelsprodukt som fås ved partiell hydrolyse av f.eks. zirkonium(IV)klorid i saltsyre eller ved å løse zirkonium(IV)oksidhydrat ZrO2·nH2O i saltsyre. Forbindelsen inneholder et meget sammensatt kation slik at en korrekt strukturbasert formel er: [Zr4(OH)8(H2O)16]Cl8·12H2O. Ved oppvarming avgis tre molekyler vann ved 40 °C. Fullstendig dehydratasjon finner sted ved 160–180 °C. Ved 400 °C fås ZrO2.

Zirkoniumoksidkloridet blir brukt til fremstilling av vannavstøtende stoffer for tekstiler, som beis ved farging av animalske og vegetabilske fibrer, som garvestoff, til fremstilling av antiperspirerende stoffer, til fremstilling av katalysatorer, som felningsmiddel for organiske kolloider som pektiner, natriumalginat, gummi arabicum, som reagens på fluor m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.