Risterasser i zhuang-landsby
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
.
Lisens: CC BY 4.0

Zhuang er Kinas største nasjonale minoritet med en befolkning på rundt 18 millioner. De er primært hjemmehørende i den autonome provinsen Guangxi i sørøst-Kina.

Språklig tilhører de tai-språkfamilien. Zhuang-språket består av en rekke dialekter med begrenset gjensidig forståelighet. Dette medfører at det store flertallet av befolkningen er tospråklig – kinesisk og zhuang – for å gjøre kommunikasjon enklere. Det tradisjonelle skriftspråket, Sawndip, ble i 1957 erstattet med et alfabet bestående av både latinske og kyrilliske bokstaver. I 1982 ble alfabetet reformert til kun å bestå av latinske bokstaver.

Zhuang-folkets religion er en animistisk tro med en øverste skapergud, Bu Luotuo/Baeuqloxdoh, som også er innstifter av religionen. Religionen har også tatt opp i seg trekk i fra kinesisk buddhisme og daoisme, i tillegg til trekk fra forfedredyrkelse og sjamanisme.

Historisk har zhuang-folket vært preget av strider mellom folk i sørøst-Asia og dynastiene i Kina. Først under Qing-dynastiet kom Guangxi og zhuang-folket under kinesisk kontroll, til tross for mange uroligheter på 1800-tallet. Som en del av kommunistpartiets minoritetspolitikk fikk Guangxi status som autonomt område i 1958.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg