Zeïnplast er et plastlignende materiale som lages av maisproteinet zeïn. Det brukes blant annet til engangsservise og emballasje til mat. Det løser seg ikke opp i vann, på grunn av sin sammensetning av aminosyrer, men det kan løses i etanol.

Tradisjonelt ble zeïnplast laget ved å danne permanente kryssbindinger mellom proteinene ved hjelp av formaldehyd. Man fikk da noe som lignet herdeplast. Den resulterende polymeren er biologisk nedbrytbar og kan blant annet brukes til næringsmiddelemballasje, engangsservise og lignende. Imidlertid er bruken av formaldehyd omdiskutert, og andre typer petroleumsbasert plast har bedre mekaniske egenskaper og kan produseres billigere.

Man kan også lage biologisk nedbrytbare polymerfilmer uten formaldehyd. Zeïn har en globulær struktur som er relativt inert, men kan ved tørking fra etanolløsninger danne stive, lett knuselige og hydrofobe polymerfilmer på grunn av bindinger som oppstår mellom polymerkjedene i proteinene. For å øke den mekaniske styrken og gjøre filmene mindre stive, tilsetter man gjerne stivelse og passende myknere.

Denne typen biologisk nedbrytbare polymere har de siste årene blitt forsket på med tanke på bruk i lim, kosmetikk, tekstiler, tyggegummi, til å beskytte papir mot vann, til å beskytte matvarer, og mer generelt som et alternativ til petroleumsbasert plast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg