yrkestransport

Yrkestransport er transport mot vederlag i veitransport. Yrkestransport med kjøretøyer over 3500 kg totalvekt krever løyve. Budbiler og andre mindre kjøretøyer under 3500 kg som motorsykler og varesykler kan utføre godstransport uten løyve.

Yrkestransport i Norge med motorvogn over 3500 kg krever altså løyve fra myndighetene. Et godsløyve gir innehaveren rett til å drive godstransport med motorvogn. Den som oppfyller krav til løyve har krav på tildeling av godsløyve. Løyvet gir adgang til både det nasjonale og det internasjonale markedet.

Transport av eget gods som ledd i annen næringsvirksomhet og krever ikke løyve. Transporten må være ledd i annen næringsvirksomhet og kan ikke være transport. Transport må være en hjelpefunksjon til virksomhetens hovedaktivitet. Fører må også eie eller være ansatt i virksomheten ved egentransport.

Virksomheten må selv ha disposisjonsrett over lastebilen og eie, leie eller lease den. Dersom virksomheten ikke er eier eller leietaker, må leie- eller leasingkontrakt tas med under transport.

Det er flere transporter som ikke krever løyve eller unntatt fra yrkestransportloven:

  • Transport på veg med motorvogn og tillatt hastighet opp til 40 km/t.
  • Transport med beltekjøretøy og traktor.
  • Bilberging og fjerning av feilparkerte kjøretøy, men annen transport med bergingsbil eller borttauingsbil kan være løyvepliktig.
  • Transport av husholdningsavfall med kommunale biler.
  • Posttransport av Posten Norge AS sin leveringsplikt.
  • Hoteller og virksomheters transport av egne overnattingsgjester.
  • Transport av egne arbeidstakere til og fra arbeidsplassen.
  • Ansatte i helse- og omsorgssektoren ved transport av personer etter statens satser for kilometergodtgjørelse.
  • Transport av syke eller skadde personer med ambulanse.
  • Samkjøring i personbil når man selv skal samme vei med deling av transportkostnadene mellom de reisende.

Søknad og spørsmål om løyve rettes til Statens vegvesen. Det er krav til kompetanse, økonomi og vandel for å få løyve. Yrkestransportloven beskriver de krav som gjelder. I tillegg er det flere forskrifter som gjelder for deler av yrket avhengig av transportvirksomheten og bruk av kjøretøyer.

Løyvedokumentet skal følge med i motorvognen ved løyvepliktig transport for å muliggjøre kontroll. Hvis kriteriene for å få løyve ikke lenger er oppfylt eller andre krav til næringsvirksomhet ikke oppfylles, kan løyvet tilbakekalles av løyvemyndigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg