Yrkesprøving er en metode for å realkompetansevurdere voksne uten dokumentert utdanning i videregående opplæring. Gjennom yrkesprøving får personen mulighet til å vise sin kompetanse i praksis.

Realkompetanse

En realkompetansevurdering handler om å kartlegge, vurdere, verdsette og dokumentere en persons kompetanse i forhold til Læreplanverket for kunnskapsløftet. Dersom realkompetansen er likeverdig med kompetansen som oppnås gjennom videregående opplæring, skal den godkjennes.

Fra det året man fyller 25 år kan man ha voksenrett til videregående opplæring. De som har voksenrett, har en lovfestet rett til å bli realkompetansevurdert. NAV eller kommunen kan også henvise til en realkompetansevurdering. Det kan være tilfeller hvor en voksen ønsker å dokumentere kompetansen sin overfor for eksempel en arbeidsgiver.

Bruk

Yrkesutprøvingsmetoden kan være hensiktsmessig for å få frem taus kunnskap og få et bilde av hva hen kan gjennomføre i en arbeidssituasjon. Særlig for innvandrere uten papirer kan denne tilnærmingen være en hensiktsmessig tilnærming. Resultatet av en realkompetansevurdering kan blant annet brukes til inntak til videregående opplæring for å gi et tilpasset opplæringstilbud.

Godkjent realkompetanse kan gi dokumentasjon på godkjent kompetanse i fag og eventuell avkorting av et tilpasset opplæringstilbud for å nå yrkes- eller studiekompetanse. Et kompetansebevis skal dokumentere hva den voksne har fått godkjent. En godkjent realkompetansevurdering i et fag er likeverdig med en sluttvurdering, og personen behøver ikke å gå opp til eksamen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg