yang

Artikkelstart

Yang er et av navnene på arter og trevirket fra trær i slekta Dipterocarpus i familien Dipterocarpaceae. Trærne i denne slekta blir meget høye, opptil femti meter og de utgjør viktige innslag i tropisk regnskog i Sørøst-Asia. Flere av artene er sterkt desimert og flere er utrydningstrua på grunn av hogst. Handel er i mange tilfeller underlagt Washington-konvensjonen for handel med trua arter (CITES).

Faktaboks

Også kjent som
Dipterocarpus spp.

Kjerneveden er gråbrun til rødbrun, ru, glansløs og ofte med et hvitt poreinnhold som «svetter ut». Tetthet (densitet) ved 15 prosent trefuktighet cirka 0,85 g/cm³. Veden har stor styrke, men krymper mye og slår seg lett ved varierende fuktighet, særlig i mindre dimensjoner. Den er ikke holdbar i kontakt med jord. På grunn av det store harpiksinnholdet er overflatebehandling ofte vanskelig.

Yang er et typisk konstruksjonstre, men ikke for utvendig bruk. Det er velegnet til gulv fordi det er resonansfritt.

Navnet yang er handelsnavn for trevirke fra flere Dipterocarpus-arter som ligner hverandre. Navnet stammer fra thai der trærne kalles yang na. Artene har ulike navn i områdene de vokser og noen av disse brukes også internasjonalt i handel med trevirket, slik som keruing (jamfør keroeing i Indonesia). Andre betegnelser er eng og in i Myanmar, dau i Vietnam og Kambodsja, gurjun i India.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg