Xylitol er et sukkeralkohol som fremstilles ved kjemisk behandling av sukkeret xylose, som er utbredt i naturen. Xylitol brukes både som konsistensgiver og søtstoff, og har kode E967.

Faktaboks

Uttale

sylitˈol

Også kjent som

E967

Xylitol inneholder 40 prosent mindre energi enn sukker. Xylitol gir, i motsetning til sukker, ikke karies. Bakteriene på tennene kan ikke bruke stoffet i syreproduksjon.

Søthetsgraden er den samme som for sukker. Den relativt store mengden som dermed må brukes for å oppnå tilstrekkelig søthet betyr at reduksjonen i energiinnhold ikke er så høy som for mange andre søtstoffer. Forbindelsen er derfor ikke så godt egnet til lettprodukter, men det kan brukes i for eksempel desserter, is, syltetøy og pastiller, og bidrar her til et lavere energiinntak og mindre skade på tennene enn om sukker hadde blitt brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg