Tastaturet er delt i fem områder: vannrett, loddrett, skrått mot venstre, skrått mot høyre og krok.
Grunntegnene representerer tastens bruksområde og er fordelt på tastaturet etter tegnets første strek som fullt eller redusert tegn:
王土大木工 begynner alle med vannrett strek og er fordelt på tastene for G F D S A, som altså er de "vannrette" tastene.
目日口田山 begynner med en loddrett strek og er fordelt på de "loddrette" tastene H J K L M
金八月白禾 begynner med en strek som skråner mot venstre og ligger på tastene Q W E R T
言立水火之 begynner med en strek som skråner mot høyre og ligger på tastene Y U I O P
纟又女子已 begynner med en strek som krokes og ligger på tastene for X C V B N
Så kan man sette sammen disse grunntegnene til nye tegn ved å trykke tastene i riktig rekkefølge: 日 (J) + 月 (E) → 明 (JE)
Tastene regnes fra midten og utover. Dette viser seg spesielt for tegn som 一 二 三 som er vannrette og derfor ligger på de vannrette tastene. I tillegg er det én strek på den første tasten, som er G (tegnet 一), to streker på den andre som er F (med tegnet 二) og tre streker på den tredje tasten innenfra, som er D (tegnet 三).På samme måte har vi innenfra og utover én strek i 丶(Y), to streker i 冫(U) og tre streker i 氵 (I), osv.
Grunntegnene selv skrives ved å trykke samme tast fire ganger, for eksempel VVVV for 女.
Øvrige tegn på hver tast skrives ved først å trykke tilsvarende tast, og deretter bygge opp tegnet med 一 (G)丨(H)丿(T)丶(Y) og/eller 乙 (N): for eksempel 儿 ligger på Q-tasten, men er ikke grunntegnet (金). Skal vi skrive 儿 trykker vi derfor først Q, for å vise hvilken tast tegnet ligger på, deretter bygger vi det opp fra formen med 丿og乙: QTN.
De fleste tastene har fire tegn hver, som alle er fordelt etter form, og mange taster har en ekstra funksjon, som ikke stemmer med dette mønsteret. Disse må derfor læres for seg. For eksempel har tasten A også 弋 og 戈 i tillegg til bestanddeler som ligner grunntegnet 工: 艹 og så videre.
Skriveregelen for tegn som ifølge tastaturet har flere enn fire bestanddeler, er å skrive de tre første tastene og avslutte med tasten for siste bestanddel. Man hopper altså over de øvrige bestanddelene. For eksempel skriver vi 嶝 MWGU og hopper over K for 口, da vi ellers ville fått fem tastetrykk, som ikke er mulig.
Tasten L brukes for å fylle ut tomrom når et tegn ikke har tilstrekkelig antall bestanddeler til fire taster, for eksempel skriver vi TTLL for 丿som ligger på T, men ikke er grunntegn og derfor må bygges opp.
Dersom det ikke er noen tvil om hvilket tegn vi mener, er det ikke nødvendig å fylle ut tomrommene. Dette forekommer blant annet når tastesekvensen ikke gir rom for noen ytterligere tegn.
Systemet er også lagt opp slik at de hyppigst brukte tegnene gis først, for eksempel gir TT 笔, uten at vi trenger å skrive resten av TTFN for å lage hele tegnet.
De aller vanligste tegnene har fått sin egen tast:
Vi kan altså skrive for eksempel 国 bare ved å trykke L, i stedet for å bygge det opp med LGY.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.