working test (jaktprøve)

Working test er en konkurranse hvor jaktmessige kvaliteter hos hunder vurderes uten at det blir skutt vilt.
Working test
Av .

Artikkelstart

Working test er en konkurranse for å vurdere jaktmessige kvaliteter hos retrieverrasene uten at det blir skutt vilt.

Faktaboks

Også kjent som

Gundog Working Test

Hensikten er å finne de beste hundene med viltfinnerevne, godt temperament, god markeringsevne, nesebruk, initiativ og mykt grep. Førerens innsats skal kun sees på som et supplement til hundenes kvaliteter i forhold til ro ved fot under forflytninger, på post og dirigerbarhet mot vilt den ikke har kunnet markere.

Forskjellen mellom jaktprøve for retriever og en working test er at under en jaktprøve bedømmes hundenes generelle jaktlige retrieveregenskaper. På en jaktprøve kan flere hunder få samme premiegrad ettersom det er en egenskapsbedømming uavhengig av jaktform. I en working test vil dommerne se etter hunder som trenger minimal støtte av fører og som tilfredsstiller dem mest ut fra en jegers synspunkt under en såkalt «field trial».

Konkurransen foregår på poster hvor hundene primært bedømmes i forhold til dirigerings- og markeringsarbeid. Det skal være minimum fem poster, med fordel flere. Terrenget er for eksempel jorder og enger, bekker og diker, gjerder og steinmurer, og så videre.

Man er mindre opptatt av vannarbeid enn under tradisjonelle jaktprøver. En working test er en simulert field trial som i hovedsak foregår på land. Hunden må likevel kunne arbeide i vann ved gitte situasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg