Wafer er en tynn skive av halvledere, oftest silisium. Benyttes blant annet for å lage integrert krets, halvlederekomponenter, solceller, solcellepaneler og systemer av disse (se solbatteri).

Faktaboks

Uttale
veifer
Etymologi
engelsk ‘kjeks, oblat’

Andre halvledere er germanium og galliumarsenid.

Silisium (og germanium) har en krystallstruktur med diamantstruktur. For produksjon av halvlederkomponenter og integrerte kretser brukes monokrystallinsk silisium, der atomene er orientert i samme retning i tre dimensjoner. For solcellepaneler brukes gjerne polykrystallinsk silisium, som er billigere å produsere, men har dårligere virkningsgrad enn monokrystallinsk.

Monokrystallinske staver produseres ved dypping og trekking fra flytende masse etter Czochralski-metoden, mens polykrystallinske blokker støpes i en firkantet ingot.

Typisk diameter for halvlederwafere er 200, 250 eller 300 mm. Wafere som skal brukes i solcellepaneler er 125 × 125 mm eller 156 × 156 mm. Vanlig tykkelse er 0,1-0,2 mm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Artikkelen må friseres litt. Noe står dobbelt, et par trykkfeil.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg