Værskipet polarfront
Værskipet Polarfront
Værskipet polarfront
Av /Morten Krogvold/Misje Rederi AS.
Lisens: CC BY 3.0

Værskip var skip som lå fast i en posisjon og hadde til formål å gjøre meteorologiske observasjoner til havs. Skipene foretok vanligvis fullstendige meteorologiske bakkeobservasjoner hver time og radiosondeobservasjoner fra høyere luftlag hver sjette time, dessuten oseanografiske målinger og klimagass-målinger.

Etter andre verdenskrig ble det satt i drift et betydelig antall værskip, for en stor del tidligere krigsfartøyer. Driften ble delvis finansiert av luftfarten gjennom Den internasjonale sivile luftfartsorganisasjon (ICAO). Tjenesten var den gang nødvendig for en forsvarlig transatlantisk luftfart. Bedre navigasjonsmetoder, sambandsmidler og flyteknologi reduserte værskipenes betydning for luftfarten. Administrasjonen av skipene ble i 1974 overtatt av Den meteorologiske verdensorganisasjonen. I dag er værskipene erstattet av små automatiske stasjoner (bøyer) som sender via satellitt, samt satellittobservasjoner. Det er også observasjoner fra borerigger, flyvninger og fra skip i fart.

Etter 1995 og fram til utløpet av 2009 var det bare ett betjent værskip skip igjen, plassert i det nordlige Atlanterhavet på 66° nordlig bredde, 2° østlig lengde, og drevet av Norge. Stasjonsbetegnelsen var «M», også kalt Polarfront. Ved sin beliggenhet, like vest for Norge, var den meget viktig for værvarslingen. Stasjonen har dessuten en oseanografisk og atmosfærisk datarekke på over 50 år. Dataseriene strekker seg fra havoverflaten ned til 1000 meters dyp, fra forholdene ved havoverflaten og et stykke opp i stratosfæren. Disse dataene er ansett for å være viktige med tanke på overvåkingen av klimaendringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg