vomsopp
Vomsoppen Neocallimastix med zoosporer øverst til høyre.
vomsopp
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vomsopper utgjør en egen rekke i soppriket. De ligner algesoppene, og ble tidligere regnet til denne rekken, men de blir nå beskrevet som søstergrupper.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Neocallimastigomycota

Vomsopper lever anaerobt i vom eller blindtarm hos planteetende pattedyr, hvor de bidrar til nedbryting av glukose. De har ganske kraftig og rikt forgreinet mycel. Hos vomsopper er mitokondriene redusert til hydrogenosomer.

Formering

Vomsopper formerer seg med zoosporer, som kan ha én eller mange flageller, men i siste tilfelle alltid i samme retning.

Viktige slekter

Vomsopper har flere slekter, som alle er samlet i én familie.

Viktige slekter er:

  • Neocallimastix
  • Caecomyces
  • Piromyces
  • Orpinomyces

Levevis

Vomsoppene lever anaerobt i tarmsystemet til planteetende pattedyr (herbivorer), enten i vomma hos drøvtyggere eller i blindtarmen hos planteetere som ikke er drøvtyggere. Her hydrolyserer de cellulose og hemicellulose til glukose.

Betydning

Betydningen av disse soppene for vertsdyra bør ikke undervurderes. De har vist seg å være effektive nedbrytere av både cellulose og hemicellulose under de strengt anaerobe forholdene som hersker i vom og de øvrige delene av tarmkanalen hos planteetende dyr. Det rikt forgreinete mycelet skaper stor overflate i forhold til volum, noe som gjør dem til effektive nedbrytere.

Metabolisme

Vomsopper mangler mitokondrier, som med en populær betegnelse kalles cellens kraftverk. Hos vomsoppene er mitokondriene redusert til hydrogenosomer som spiller en avgjørende rolle i den anaerobe nedbrytingen av glukose.

Den anaerobe nedbrytinga av glukose foregår slik:

  • Først skjer normal glykolyse til pyruvat.
  • Deretter omgjøres pyruvat til oksaloacetat som så reduseres til malat.
  • Malat blir transportert inn i hydrogensomene hvor det reagerer tilbake til puyruvat under dannelse av karbondioksid CO2 og hydrogen H2 (sistnevnte ved reduksjon av hydrogenioner H+).
  • Pyruvat kan så gjennomgå en del transformeringer via ulike anaerobe gjæringsprosesser til henholdsvis etanol og CO2, acetat og formiat, eller laktat. (Det frigjorte hydrogenet vil så reagere med CO2 til metan CH4 ved hjelp av metandannende arker i tarmsystemet.)

Faktaboks

vomsopper
Neocallimastigomycota
Artsdatabanken-ID
129660

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg