vomeronasalorganet

Vomer er en plateformet, uparet knokkel i hodeskallen.

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Vomeronasalorganet er et sanseorgan for kjemiske forbindelser, plassert i neseskilleveggen. Vomeronasalorganet har betydning for atferd og hormonstatus hos mange virveldyr.

Faktaboks

Uttale
vomeronasˈalorganet Det vomeronasale organ Jacobsons organ

Det anlegges som utbuktninger fra nesehulen, avsnøres senere fra denne og blir til et par blindsekker som hver munner ut med en trang gang i munnhulens tak nær de indre neseåpningene. Blindsekkene, som innvendig er kledd med et lukteepitel, er vanligvis væskefylte. De er forbundet med luktenerven (nervus olfactorius).

Forekomst

Organet er enklest utformet hos amfibier, der det har beholdt forbindelsen med nesehulen. Hos krypdyrene når det sin maksimale utvikling hos slanger og firfisler, mens det derimot mangler hos skilpadder og krokodiller. Det er sterkt redusert eller mangler hos fugler.

Av pattedyr har kloakkdyr, pungdyr, gnagere og hovdyr et velutviklet organ, mens det er sterkt redusert innenfor andre pattedyrgrupper. Hos mennesket var organet lenge antatt å forekomme bare i fosterlivet, men er funnet å være til stede som rudimentært organ hos voksne mennesker.

Funksjon

Vomeronasalorganet har betydning for atferd og hormonstatus hos mange virveldyr. Hos pattedyr er det vist at stimulering av vomeronasalorganet utløser seksuell atferd hos begge kjønn. Den kan være kraftigere utviklet hos enkelte hannpattedyr, der den åpenbart fungerer som et lukteorgan for å registrere paringsmodne hunndyr. Hos mennesker er betydningen usikker.

Fjernes vomeronasalorganet hos hunnrotter, forsvinner mødrenes omsorg for ungene, og de produserer ikke lenger ultralydsignaler som forteller om østrus (brunst) og paringslyst. Organet påvirker hormonsystemet, og kan akselerere kjønnsmodningen, igangsette abort, hemme østrus og fremme produksjon av feromoner.

Sansecellene i organet har spesielle fysiologiske egenskaper. Vomeronasalorganet stimuleres blant annet av steroider som utskilles via huden. Funksjonen hos mennesket er ikke helt klarlagt, men nervene fra vomeronasalorganet går blant annet til hypothalamus og andre nervesentra.

Historikk

Den danske anatomen Ludwig Lewin Jacobson (1783–1843) var den første som beskrev organet (1811), og det kalles derfor også «Jacobsons organ».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg