Volgatyskere er en folkegruppe av tysk opprinnelse i Russland. Volgatyskerne levde hovedsakelig langs elva Volga på 1700–1900-tallet, særlig i byene Engels og Saratov. Under Sovjetunionen hadde volgatyskerne sin egen republikk, Volgatyskernes autonome republikk (1924–1941). Fra 1980-tallet utvandret flertallet av volgatyskerne til Tyskland.

Historie

På 1700-tallet åpnet de russiske keiserne for innvandring fra Tyskland, etter at Katarina den store i 1763 hadde signerte manifestet som ga frihet fra militærstyre og religionsfrihet. I årene 1764–1768 slo rundt 8000 tyske familier seg ned i svartjordsområdet øst for elven Volgas nedre løp. De fikk tildelt en del privilegier og oppnådde snart svært høy velstand. På begynnelsen av 1900-tallet var det rundt 800 000 etniske tyskere i Volga-området. Et autonomt område, Volgakommunen, ble opprettet i 1919.

Det volgatyske samfunnet i byene Saratov og Pokrovsk (fra 1931 kalt Engels), på hver sin side av Volga, var sterkt preget av den tyske levemåten, og Saratovs universiteter, konservatorier med mer ble etablert av tyskerne. Volgatyskernes autonome republikk ble opprettet i 1924.

Under Tysklands invasjon av Sovjetunionen i juni 1941, under andre verdenskrig, fordrev sovjetiske styresmakter volgatyskerne vekk fra Saratov, og til Sibir, Usbekistan og Kasakhstan. Volgatyskernes autonome republikk ble oppløst samme år. De få gjenværende ble etter andre verdenskrig utvist til Vest-Europa. Mange etterkommere av etniske tyskere i Saratov emigrerte til Tyskland på 1980-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg