Voldskriminalitet er straffbare handlinger som består i bruk av vold overfor en annen, ofte som middel for et videre formål. Straffeloven § 271 setter straff for den som øver vold mot en annen eller på annen måte krenker ham fysisk (kroppskrenkelse). Mer alvorlige voldsforbrytelser er kroppsskade, drap, ran og voldtekt. Vold mot offentlig tjenestemann rammes av en egen straffebestemmelse, § 155, og fører som hovedregel til ubetinget fengsel for den skyldige.

Blant voldsforbrytelsene regnes også uaktsomt drap og uaktsom grov kroppsskade. I de industrialiserte land er det motorvogntrafikken som er ansvarlig for de fleste slike skadetilfeller, og stort sett har det vært en økning av ulykkene i takt med økningen av trafikken. Tallet på skader og dødsfall i trafikken er langt større enn tallet på skadede og drepte som følge av vanlige voldsforbrytelser. I Norge er det imidlertid en meget liten del av trafikkulykkene som fører til domfellelse for grov uaktsom kroppsskade eller uaktsomt drap.

Ifølge Statistisk sentralbyrå gikk antallet voldsanmeldelser i Norge ned med tre prosent for kroppskrenkelser og sju prosent for kroppsskader fra 2013 til 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg