volatilitet (finans)

Artikkelstart

Volatilitet er et statistisk mål innen finans som beskriver risikoen på en investering. Volatilitet uttrykkes som regel i form av standardavvik, men det finnes også flere alternative volatilitetsmål, som range og absolutte avvik.

Volatilitet som standardavvik

En grunnleggende antakelse innen finansfaget er at investorene ønsker høyest mulig avkastning til lavest mulig risiko. Som mål på risiko går det an å bruke forventet kvadrerte avvik fra gjennomsnittlig avkastning. Dette kalles varians. Kvadreringen innebærer imidlertid en endring av måleenheten slik at avkastning og varians ikke er direkte sammenlignbart.

For å tilbakeføre risikomålet til opprinnelig måleenhet (prosentvis avkastning) tas kvadratroten av variansen. Dette kalles standardavvik eller volatilitet

Volatilitet er altså et mål på risiko som har samme måleenhet som avkastningen, slik at vi enklere kan sammenligne risikoen med avkastningen.

Alternative volatilitietsmål

Standardavvik er imidlertid bare ett av flere mulige volatilitetsmål.

Prisene i finansmarkedene er ikke kontinuerlige, men rundes av. Den minste tillatte differansen mellom priser kalles «tick-size». På grunn av dette kan standardavviket gi dårlig estimat, spesielt når datasettet er hentet fra samme handelsdag.

For å løse dette finnes det andre volatilitetsmål. Det to vanligste alternativene er range og absolutte avvik.

Range

Range er gjennomsnittlig differanse mellom høyeste og laveste kurs.

(1/T) ΣTi=1 2(PH,i-PL,i)/ (PH,i+PL,i)

Der PH,i er høyeste observerte kurs i løpet av handelsdagen og PL,i er dagens laveste kurs. Observasjonsperioden er T dager.

Absolutte avvik

Gjennomsnittlige absolutte avvik

(1/T(T-1))0.5 ΣTi=1 Abs(ri-r)

Der ri er avkastning for dag i, r er utvalgets gjennomsnittlige avkastning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg