vitenskapsselskap

Artikkelstart

Vitenskapsselskap er en sluttet forening med formål å fremme vitenskapelig forskning, blant annet gjennom faglige diskusjoner, ved å utgi eller gi støtte til utgivelse av vitenskapelige verker, dele ut priser, gi økonomisk støtte til forskere som arbeider med spesielle oppgaver, dele ut reisestipendier, samarbeide med lignende institusjoner i andre land og så videre.

Det første selskap ble grunnlagt i Napoli i 1560 (Academia Secretorum Naturae). Av de eldste vitenskapsselskaper kan ellers nevnes de franske Académie des inscriptions et belles-lettres (grunnlagt 1663; filologi og historie) og Académie des sciences (1666; matematikk og naturvitenskap), det engelske The Royal Society (1660; matematikk og naturvitenskap).

I Sverige ble Kungliga Vetenskapsakademien stiftet 1739 og Kungliga svenska Vitterhets-academien 1753 (se Vitterhetsakademien), i Danmark Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 1742. I Norge ble Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim stiftet 1760, Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo 1857.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev janus christian hald

Hej jeg skriver denne kommentar til jer, da jeg er kandidat studerende i forvaltning ved Roskilde Universitet i Danmark.
Da jeg i forbindelse med mit speciale undersøger om, der findes videnskabelig litteratur på norsk om "vitenskapsselskaper" ville jeg høre hvilke kilder i har benyttet til at skrive denne leksikons artikel.

De bedste hilsner fra Janus Christian Hald

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg