Visp er et kjøkkenredskap som brukes til å røre sammen forskjellige ingredienser eller piske inn luft når man tilbereder mat. Vispene kan være laget av tre, metall eller plast.

De eldste vispene ble laget av tynne kvister der man hadde fjernet barken. Kvistene ble bundet sammen med tæger eller tråder av hamp, lin eller metall. Etter hvert ble det også laget visper av ståltråd. Ofte var slike visper laget og omsatt av reisende (tatere). Utgangspunktet var først på 1900-tallet en jerntråd, etter hvert fikk man også visper av aluminium som ikke rustet. Også før i tiden var det ulike typer visper. Man kan tale om flatvisper og ballongvisper, de sistnevnte har fått benevnelsen etter formen. Spiralvisper har en tynn, spiralformet metalltråd omkring en bøyle av jerntråd.

Hjulvispen er en amerikansk oppfinnelse som ble patentert ved midten av 1800-tallet. Det gikk imidlertid lang tid før den kom i vanlig bruk i Norge. Ved å dreie på en sveiv får man to ballongvisper til å rotere. Hjulvispen egner seg godt til å piske krem og lignende.

Etter hvert som befolkningen fikk elektrisk strøm, tok miksmasteren og håndmikseren mer og mer over når det gjaldt tilberedning av mat. Miksmasteren kan gjøre mange arbeidsoperasjoner som man tidligere måtte ha flere redskaper for å utføre. Den første elektriske mikseren ble oppfunnet i USA i andre halvpart av 1800-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.