viskose - tekstilfag

Viskose er en tekstilfiber av cellulose. Den grupperes blant regenererte kunstfibre.

Faktaboks

Uttale
viskˈose
Etymologi
av latin ‘seig, klebrig’
Også kjent som

kunstsilke, cellull, rayon

Viskose brukes til alle typer tekstiler, spesielt ofte i blandinger med syntetiske fibre på grunn av sin gode evne til å ta opp fuktighet og fordi tekstilene er billige. Internasjonal forkortelse er VI.

Tekstiler laget av vevd og strikket (jersey) viskose er mye brukt til klær. Viskosestoffer faller pent og er behagelige mot huden.

Viskose antennes og brenner lett, i likhet med andre cellulosefibrer.

Kjemisk behandling

Stoff fremstilt av viskosefibrer krymper i vask og krøller både i bruk og vask. For å bedre disse produktegenskapene blir tekstiler fremstilt av viskosefibre behandlet med syntetiske kunstharpikser (se strykefribehandling). Slike behandlinger reduserer fibrenes styrke, men den negative virkningen kan motvirkes ved å kombinere strykefribehandlingen med andre kjemiske behandlinger. Et annet alternativ er å blande viskosefibrene med syntetiske fibre som ikke påvirkes av behandlingen med syntetiske harpikser.

Viskose og bomull

Viskosefiberen har mange egenskaper til felles med bomull, som også er en ren cellulosefiber, men på to viktige områder atskiller viskosefibre seg fra bomull. Viskosefiberen tar opp relativt store mengder fuktighet fra omgivelsene. Det kreves derfor større mengder energi for å tørke viskose enn bomull. Viskosefiberen er svakere når den er våt enn når den er tørr. For bomull er forholdet omvendt.

Andre navn

Filamentfibre av viskose ble tidligere betegnet som kunstsilke, og stapelfibre som cellull. Viskose ble tidligere ofte kalt rayon, men denne betegnelsen er ikke godkjent som generisk betegnelse i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg