Viskose er en tekstilfiber av cellulose. Den grupperes blant regenererte kunstfibre.

Viskose brukes til alle typer tekstiler, spesielt ofte i blandinger med syntetiske fibre på grunn av sin gode evne til å ta opp fuktighet og fordi tekstilene er billige. Internasjonal forkortelse er VI.

Tekstiler laget av vevd og strikket (jersey) viskose er mye brukt til klær. Viskose-stoffer faller pent og er behagelige mot huden.

Viskose antennes og brenner lett, i likhet med andre cellulosefibrer.

Stoff fremstilt av viskosefibrer krymper i vask og krøller både i bruk og vask. For å bedre disse produktegenskapene blir tekstiler fremstilt av viskosefibre behandlet med syntetiske kunstharpikser (se strykefribehandling). Slike behandlinger reduserer fibrenes styrke, men den negative virkningen kan motvirkes ved å kombinere strykefribehandlingen med andre kjemiske behandlinger. Et annet alternativ er å blande viskosefibrene med syntetiske fibre som ikke påvirkes av behandlingen med syntetiske harpikser.

Viskosefiberen har mange egenskaper til felles med bomull, som også er en ren cellulosefiber, men på to viktige områder atskiller viskosefibre seg fra bomull. Viskosefiberen tar opp relativt store mengder fuktighet fra omgivelsene. Det kreves derfor større mengder energi for å tørke viskose enn bomull. Viskosefiberen er svakere når den er våt enn når den er tørr. For bomull er forholdet omvendt.

Filamentfibre av viskose ble tidligere betegnet som kunstsilke, og stapelfibre som cellull. Viskose ble tidligere ofte kalt rayon, men denne betegnelsen er ikke godkjent som generisk betegnelse i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.