Viskelær for fjerning av blyant og blekk fra papir. Den hvite delen er for fjerning av blyantskrift, mens den blå delen er tilsatt harde partikler og er laget for fjerning av blekk.

Viskelær er biter av plast eller gummi som brukes til å fjerne skrift laget av blyant, blekk, tusj eller skriver.

Bakgrunn

Etter at grafitt ble tatt aktivt i bruk som materiale til å skrive med på 1500-tallet, trengte man et materiale som kunne fjerne uønsket skrift. Fuktet brød var et av materialene man brukte, før det på 1750-tallet ble oppdaget at kautsjuk kunne brukes til å fjerne blyantstreker. I 1770-årene kom de første viskelærene av uvulkanisert naturgummi i handelen. I begynnelsen fikk dette hjelpemiddelet navnet «rubber» på engelsk, som betyr «til å gni eller pusse med», men senere har det også blitt vanlig å bruke «eraser».

Moderne viskelær

Viskelær lages i dag ofte av vulkanisert naturgummi eller av PVC-plast som er tilsatt så mye mykner at styrken er relativt lav, slik at litt av viskelæret stadig slites av under bruk, og ny, ren flate blir blottlagt. Grafitt og leire i blyantskrift setter seg fast på den delen av viskelæret som slites av, og dermed forsvinner skriften fra papiret.

For å viske ut mer permanente materialer som blekk fra et papir, kan man bruke viskelær tilsatt glasspulver, pimpsteinpulver eller annet hardt materiale i pulverform. I motsetning til grafitt, som setter seg nær overflaten på papiret, kan blekk trenge dypere ned i papirfibrene. De harde partiklene vil bidra til større erosjon av papiret, og dermed fjerne både papirfibre og blekk. Dersom man ønsker å unngå mekaniske skader på papiret, må man bruke viskelær som inneholder løsemidler som kan ta opp blekk eller tusj. For eksempel kan tusjstreker på glatte flater fjernes med et viskelær som inneholder et løsemiddel for bindemiddelet i tusjen.

I handelen finner man også elektriske viskelær, som fungerer ved at et viskelær settes i rotasjon ved hjelp av en motor. Den kontrollerte rotasjonsbevegelsen tillater mer presis fjerning av blyantstreker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg