Visitasjon, (folkerettslig), krigførende stats undersøkelse av handelsskip fra nøytral stat. Et handelsskip fra en nøytral stat plikter under sjøkrig å finne seg i å bli stoppet og undersøkt av krigførende staters krigsskip eller krigsfly med det formål å fastslå om handelsskipet fører krigskontrabande eller forsøker å bryte en blokade. Det må skje på åpent hav eller på en krigførendes sjøterritorium.

Visitasjonen består i gransking av skipets og lastens papirer og skal bevitnes i skipsdagboken. Reisen kan deretter fortsette, med mindre det oppstår mistanke om nøytralitetsbrudd. Da kan skipet dirigeres til havn for eventuelt å bli dømt som prise. Motsetter et skip seg visitasjon, kan oppbringelse skje. En praktisk lettelse i form av forhåndskontroll ble innført med Navicert-systemet.

I fredstid er det ikke noen slik alminnelig rett til visitasjon, bare en meget begrenset rett til å borde på mistanke om sjørøveri, slavehandel eller falsk flagg, konvensjonen om det fri hav av 1958, art. 22, og FNs Havrettstraktat av 1982, art. 110.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.