visitasjon

Visitasjon, (folkerettslig), krigførende stats undersøkelse av handelsskip fra nøytral stat. Et handelsskip fra en nøytral stat plikter under sjøkrig å finne seg i å bli stoppet og undersøkt av krigførende staters krigsskip eller krigsfly med det formål å fastslå om handelsskipet fører krigskontrabande eller forsøker å bryte en blokade. Det må skje på åpent hav eller på en krigførendes sjøterritorium.

Faktaboks

uttale:
visitasjˈon
etymologi:
av latin ‘besøk’

Visitasjonen består i gransking av skipets og lastens papirer og skal bevitnes i skipsdagboken. Reisen kan deretter fortsette, med mindre det oppstår mistanke om nøytralitetsbrudd. Da kan skipet dirigeres til havn for eventuelt å bli dømt som prise. Motsetter et skip seg visitasjon, kan oppbringelse skje. En praktisk lettelse i form av forhåndskontroll ble innført med Navicert-systemet.

I fredstid er det ikke noen slik alminnelig rett til visitasjon, bare en meget begrenset rett til å borde på mistanke om sjørøveri, slavehandel eller falsk flagg, konvensjonen om det fri hav av 1958, art. 22, og FNs Havrettstraktat av 1982, art. 110.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg