Visdomsbøker er bøker av en spesiell litterær art, visdomslitteraturen, som særlig i oldtidens Orient ble dyrket med stor interesse. Grunnlaget er visdomsordet, som er nær i slekt med ordspråket, men mer kunstferdig og individuelt utformet. Som eksempel på et visdomsord fra Det gamle testamentet kan nevnes: «En klok sønn er til glede for sin far, men en tåpelig sønn er til sorg for sin mor» (Ordsp 10,1).

Det var en regulær stand av profesjonelle vise som stod bak denne diktningen. Snart oppstod samlinger av visdomsord, som igjen kunne redigeres sammen til hele bøker, som for eksempel Salomos Ordspråk og Jesus Siraks bok. På dette grunnlaget oppstod senere visdomsdiktningen, der sammenstillingen av visdomsordene er det vesentlige, og der et bestemt problem ofte behandles, som i Jobs bok, Forkynneren og Salomos visdom. Den israelittiske visdomsdiktning står tydelig under innflytelse av den egyptiske. Babylonsk visdomsdiktning er representert ved den berømte Akhikarfortellingen, som også foreligger på arameisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg