Viscacha er en gnagerart i haremusfamilien (Chinchillidae).

Vischachaen minner om en forvokst chinchilla med stort hode. Øynene er relativt store og nesen kan lukkes med hudfolder for å hindre at jord og støv trenger inn. Kjønnsdimorfismen er veldig stor, hannen veier nesten dobbelt så mye som hunnen, opptil 9 kg mot hunnens 5 kg.

Begge kjønn har karakteristiske kvite striper på hodet. Halen er temmelig kort. Pelsen er bløt og lysere eller mørkere grå, med kvit buk. Hannens kroppslengde er 50 – 60 cm, hunnens 40 – 50 cm.

Viscachaen lever på åpne, lavereliggende sletter, fra tørr halvørken til fuktigere grassletter. De er flinke gravere og spiser utelukkende vegetabilsk føde. De er nattaktive og beiter sammen i større grupper på opptil 30 dyr. Om dagen skjuler de seg i huler i bakken, deres underjordiske gangsystemer kan være omfattende.

Arten forekommer på pampas og buskmarker i Argentina, Paraguay og Bolivia. Tidligere var den tallrik, men har gått kraftig tilbake på grunn av jakt og giftbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.