virvelsjikt

Artikkelstart

Virvelsjikt, sjikt av partikler med noenlunde jevn størrelse som svever fritt i en tilført gass eller væske, uten å føres bort av strømmen.

Faktaboks

Også kjent som
eng. fluid bed eller fluidized bed
fluidisert sjikt

Tyngden av hver partikkel i fluidisert tilstand er lik den kraft den oppoverstrømmende gass eller væske utøver. Virvelsjiktet oppfører seg som en væske. Alle partikler kommer i berøring med gassen eller væsken.

Virvelsjikt i industrielle prosesser

Teknologi basert på virvelsjikt brukes i industrien, både i satsvise og kontinuerlige prosesser. Eksempler på det siste er røsteovner og andre forbrenningsprosesser, tørking av pulvere, eller rensing av avgasser fra aluminiumproduksjon, der giftige fluorgasser fanges opp i et virvelsjikt av aluminiumoksid.

Ved å dyppe en varm gjenstand i et virvelsjikt av partikler av en termoplast, påføres gjenstanden et jevnt, pent og tett plastbelegg på en rasjonell måte.

Et sandfilter for rensing av vann kan befris for slam ved å pumpe inn vann i bunnen så sanden fluidiseres. Sanden føres ikke bort av vannet, men det gjør små og lette partikler hvor medrivningskraften er større enn vekten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg