Virvelsjikt, sjikt av partikler med noenlunde jevn størrelse som svever fritt i en tilført gass eller væske, uten å føres bort av strømmen.

Tyngden av hver partikkel i fluidisert tilstand er lik den kraft den oppoverstrømmende gass eller væske utøver. Virvelsjiktet oppfører seg som en væske. Alle partikler kommer i berøring med gassen eller væsken.

Teknologi basert på virvelsjikt brukes i industrien, både i satsvise og kontinuerlige prosesser. Eksempler på det siste er røsteovner og andre forbrenningsprosesser, tørking av pulvere, eller rensing av avgasser fra aluminiumproduksjon, der giftige fluorgasser fanges opp i et virvelsjikt av aluminiumoksid.

Ved å dyppe en varm gjenstand i et virvelsjikt av partikler av en termoplast, påføres gjenstanden et jevnt, pent og tett plastbelegg på en rasjonell måte.

Et sandfilter for rensing av vann kan befris for slam ved å pumpe inn vann i bunnen så sanden fluidiseres. Sanden føres ikke bort av vannet, men det gjør små og lette partikler hvor medrivningskraften er større enn vekten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.