Viroider er de minste kjente sykdomsfremkallende mikroorganismene. De er bare funnet i planter og er årsak til en rekke plantesykdommer.

Viroider består av et enkelttrådet, sirkulært RNA med en lengde på cirka 240–400 baser, som ikke er omgitt av et proteinskall (i motsetning til plantevirus og satellittvirus).

Viroider koder ikke for proteiner. Nesten all viroid RNA kan deles inn i fem strukturelle funksjonsområder: C (sentral), P (patogen), V (variabel), Tr (høyre ende) og Tl (venstre ende). Viroider er i stand til autonom replikering, i motsetning til for eksempel satellittvirus som er obligatorisk forbundet med et hjelpevirus. For å gjøre dette bruker de RNA-polymerasene til vertscellene.

Replikasjonen foregår i tre trinn, RNA-polymerisering, spaltning og ligering. Spaltning av de multimere viroidstrukturene utføres enten som selvspalting av ribozymer eller av cellulære faktorer. En infisert plantecelle inneholder omtrent 200-10 000 molekyler viroid RNA, hovedsakelig i cellekjernen, assosiert med nukleolene.

Så langt har over 30 viroider blitt beskrevet, delt inn i de to familiene Pospiviroidae og Avsunviroidae med henholdsvis fem og to slekter.

Viroider produserer systemiske infeksjoner. Symptomene på sykdommen forekommer vanligvis bare hos kulturplanter, ikke hos ville planter. Viroide infeksjoner kan forårsake betydelig økonomisk skade. Vertsområdet til de fleste viroider er ganske stort. De sykdomsfremkallende mekanismene er ennå ikke kjente. En viroidinfeksjon diagnostiseres vanligvis ved direkte påvisning av viroid-RNA i nukleinsyreekstrakter fra infiserte planter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg