vintererle

Vintererle mater store unger

Artikkelstart

Vintererle er en fugleart i erlefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
gråerle langhalet gulerle Motacilla cinerea

Utseende

Den kan forveksles med gulerle, men halen er lengre, og oversiden er mørk gråblå med nesten svarte vinger. I vårdrakt har hannen svart strupe.

Utbredelse

Vintererlen hekker i store deler av Europa, Nord-Afrika og Asia. Den hekket tidligere meget fåtallig i Norge med tyngden i Oslofjordtraktene, men har de siste tiårene økt betraktelig i antall og utvidet hekkeområdet både vest- og nordover. Mulige hekkefunn har i dag blitt gjort helt nord til Finnmark.

Levevis

De 4–6 eggene ruges i 11–15 dager, og ungene er flygedyktige etter 11–13 dager. Ofte legges flere kull samtidig. Om vinteren trekker de fleste fuglene sørover, men noen overvintrer, derav det norske navnet på arten. Arten har også sterk tilknytning til vassdrag, derav det svenske navnet forsärla.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg